| aurelgabriel a întrebat:

Buna Seara TPU!
Am o intrebare pentru cei din legislatie sau cine este avocat. Daca ai mei s-au despartit inainte ca eu sa implinesc 10 ani, iar eu am ramas pe numele lui taica-meu eu mai pot sa cer ceva in tribunal, o suma pentru ca inca ii port numele?

Cand am fost mic am auzit ca exista o lege de genu.Mai am ceva sanse?

12 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Deocamdata nu poti sa ceri nimic, tatal tau nu are nici o obligatie fata de tine.
Doar la decesul lui vei avea dreptul la mostenire.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Numele este al tau, nu al lui taica-tu. Este pentru prima data cand aud o asemenea intrebare. Nu a existat nici o lege in acest sens niciodata. Tot ce datoreaza un parinte divortat este sa contribuie la intretinerea copilului, cu cota-parte din veniturile pe care le are: un copil - o patrime, doi copii - o treime, trei si mai multi copii - jumatate.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Am uiat sa te intreb: mama ta primeste pensie de intretinere pentru tine de la tatal tau?

| Zuzu1991 a răspuns:

Nu exista nici o lege de genul
iar copii INTOTDEAUNA primesc numele tatalui, chiar daca parintii nu sunt casatoriti, altfel, tatal trebuie sa fie de acord, sau sa nu fie prezent

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Zuzu1991):

Nu-i obligatoriu sa primeasca numele tatalui, daca nu sunt casatoriti. Sunt familii casatorite - rare - unde sotii isi pastreaza fiecare numele de familie, iar copiii pot primi oricare din cele doua nume de famile sau chiar amandoua.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce vârstă ai acum? Mama ta trebuie sa acționeze în instanta pentru pensie alimentara, pana la 18 ani, iar dacă continui studiile, pe toată durata studiilor

| aurelgabriel explică (pentru anonim_4396):

Acum sunt angajat si am 22 de ani.Am terminat 12 clase si m-am angajat.Pensia alimentara am primit pana la 18 ani.

| anonim_4396 a răspuns (pentru aurelgabriel):

Da, nu mai ai dreptul decât la moștenire după decesul tatălui, când se va face partaj.

| AndreeaDeea221998 a răspuns (pentru aurelgabriel):

Ehe tu ești boss laughing. Al meu nu mi-a dat nici pensie alimentara, mi-a mâncat și alocația pana a reușit mama sa o mute pe numele ei și ca moștenire. Ei bine sa dau niște bani la notari ca să aflu că a vândut pământurile cu "promisiuni de vânzare" laughing. Deci praful de pe tobă! Poate tu o sa ai ceva de luat după decesul lui.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru AndreeaDeea221998):

Dar parintii tai sunt despartiti?

| AndreeaDeea221998 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Da, sunt despărțiți de când aveam aproximativ 2 ani. Nu au fost căsătoriți, au trăit în concubinaj dar am fost recunoscută de el. Bineînțeles că și mama a cerut pensie alimentara dar cum trăim în România. La momentul acela el nu lucra și a primit răspunsul ca nu are de unde sa i se ofere. Bineînțeles că el între timp a lucrat, altfel cu ce ar fi trăit? happy Oricum, ideea este ca nu m-am ales cu nimic cât a fost în viata și nu m-am ales cu nimic nici după moartea lui.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru AndreeaDeea221998):

Andreea, te-ai ales cu o lectie foarte importanta: vei sti cum sa iti alegi partenerul, sa nu fie ca tatal tau.