| LittleRose a întrebat:

Buna seara TPU! Am si eu o intrebare. Din 2 bunici proprietari ai unui imobil, unul a decedat. Bunurile se impart intre mine si unchiul meu, tatal meu fiind de asemenea decedat! Bunicul supravietuitor a trecut imobilul pe numele varului meu, copilul unchiului cu care impart mostenirea, conform succesiunii, iar mie mi s-a dat dreptul la 1/8 din imobil. Tranzactia s-a desfasurat fara ca eu sa fiu prezenta si nu am fost anuntata ca imobilul a fost trecut pe numele varului meu. Este legal tot ce s-a intamplat sau conform legii aveam dreptul la o parte mai mare din imobil?

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este corect ce spui.
Conform Codului civil, in cazul expus, la succesiune vine sotul (in cazul expus bunicul) supravietuitor, care mosteneste 1/4 din masa succesorala (bunurile decedatului) si copii acestuia care mostenesc restul de 3/4 din masa succesorala, in cote egale, respectiv 3/8 fiecare, daca sunt 2 copii.
Daca bunurile au fost dobandite pe perioada casatoriei atunci sotul supravietuitor este proprietar de drept pe jumatate si masa succesorala se compune numai din jumatatea bunurilor. Bunicul supravietuitor mosteneste 1/4 din masa succesorala (1/8 din totalul bunurilor) si cei 2 copii mostenesc impreuna 3/8 din totalul bunurilor, fiecare cate 3/16 din total.
Fata de aceasta cota ta legala, ca mostenitor prin reprezentare, in locul tatalui tau, ar fi de 3/16, mai mare decat 1/8.
Bunicul supravietuitor putea sa transmita varului tau, fara ca tu sa fii parte in tranzactie, doar partea sa de proprietate, nu si partea ce-ti revine tie.
Nu spui din ce a fost compusa masa succesorala, respectiv intregul imobil sau numai jumatate, conform celor ce am aratat mai sus, astfel ca n-am putut spune exact cat ti-ar reveni tie, respectiv 3/8 sau 3/16 din imobil.
Prevederi legale aplicabile:
"  ART.975. Dreptul de moştenire al descendenţilor
  (1) Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit.
  (2) Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
  (3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.
  (4) Moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume propriu, ori pe tulpină, când vin la moştenire prin reprezentare succesorală."

| LittleRose explică (pentru Ioandelasal):

Varul meu a primit intregul imobil mai putin 1/8, aceea care imi revine mie... desi consider ca mi se cuvenea mai mult.

| Ioandelasal a răspuns (pentru LittleRose):

Ti-am spus ca, in mod legal, nu putea primi, de la bunicul supravietuitor, decat ce era proprietatea acestuia iar restul il putea primi prin mostenire. Tu spui ca nu s-a facut procedura succesorala (mostenirea la notar).

| Purec a răspuns:

Da, este legal

| dadonexus a răspuns:

Sunt 2 variante.Fie cadeti de comun acord fie se imparte 50/50. Daca decizia a fost luata fara acordul tau sau prezenta ta se poate redeschide cazul.Nu stiu ce si cum, nu sunt avocat, dar stiu sigur ca toti succesorii trebuie sa fie prezeti si de acord

| LittleRose explică (pentru dadonexus):

Asa cred si eu. Ca era necesara si prezenta mea.