| crina2310 a întrebat:

Buna seara, un sfat va rog si pentru mine.
Sunt insarcinata in 23 de sapt, am lucrat din 04. 2015-26.12.2016 continuu. Din 26.12. 2016, pana in iulie 2017 am fost plecata in strainatate cu sotul. In luna iulie m-am reangajat pe o perioada determinata de 1 luna de zile, inceputul contractului fiind pe data de 19. iulie 2017, urmand sa se incheie pe 19 august 2017.
Nasterea este preconizata pe data de 09.01. 2018 iar ceea ce ma framanta pe mine este faptul ca: voi mai beneficia de indemnizatie daca termenul cumva sare de 19.01. 2018? Adica, are vreo legatura data la care am incheiat contractul, sau se puncteaza luna intreaga? Va multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu esti foarte clara. Spui ca: "In luna iulie m-am reangajat pe o perioada determinata de 1 luna de zile, inceputul contractului fiind pe data de 19. iulie 2017, urmand sa se incheie pe 19 august 2017. " Ori astazi suntem in 15.09. 2017, deci contractul s-a incheiat deja, nu urmeaza sa se incheie.
In orice caz beneficiezi de indemnizatie pentru cresterea si ingrijirea copilului numai daca ai 12 luni lucrate in ultimii 2 ani anteriori nasterii. Daca nasterea va fi in jurul datei de 9.01. 2018 atunci se va lua in calcul perioada lucrata intre 9.01. 2016 si 9.01. 2018, respectiv intregul an 2016, in plus va mai fi luna lucrata anul acesta, astfel ca vei avea 13 luni lucrate, vei indeplini cerinta prevazuta de OUG 111/2010, cu md. si compl. ulterioare si vei primi indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului.
Conform acestu act normativ, citez:
"RT. 4. (1) În calculul celor 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) se includ  şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6), considerate lună întreagă.
  (2) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6).
  (3) Prin excepţie, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (2)."

| crina2310 explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc mult de raspuns, chiar imi faceam griji!

Am pus aceasta intrebare fiindca: Atunci cand am aflat ca sunt insarcinata si ca voi naste in ianuarie, m-am interesat la primarie aici la noi, am adus la cunostinta doamnei de acolo ca am incheiat contractul de munca pe data de 26.12. 2016. Dansa spunea ca reusesc sa ma incadrez numai daca nasc inainte de data de 26. Ca sa ma asigur m-am mai angajat o luna de zile. Ma gandeam ca tot asa va avea legatura cu data in care s-a incheiat contractul.

Nu stiu de ce nu mi s-a publicat raspunsul. Insa, reluez. In momentul in care am aflat ca sunt insarcinata, am fost la primarie, i-am adus la cunostinta doamnei ca tocmai contractul meu de munca s-a incheiat la data de 26.12. 2016. Stiind ca urma sa nasc pe in ianuarie 2018 dansa a spus sa ma mai angajez o luna fiindca nu voi beneficia.Ma gandeam ca se aplica si aceasta regula si pentru luna lucrata in 2017.

| Ioandelasal a răspuns (pentru crina2310):

Nu-ti face probleme, vei primi indemnizatia.

4 răspunsuri: