| HeartAndrei203 a întrebat:

Buna seara, Zilele trecute a pus un baiat un anunt pe Facebook ca trece niveluri la jocuri pe bani, am vorbit cu el si ne-am inteles sa ma treaca un nivel pe suma de 20e. Cand am dat transfer am zis sa imi dea poza, cand a primit imi dadu poza ca a primit si am primit block. Daca as merge la politie ar fi sanctionat pentru inselatorie si daca da, ce pedeapsa poate lua?

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului penal, citez:
„ART.244. Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2)Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală."
Ar fi incadrat la alin.(1) si nu cred ca ar fi condamnat, mai ales daca este infractor primar (nu a mai fost condamnat). Avand in vedere ca este vorba de o suma mica, 100 de lei, cred ca s-ar renunta la urmarirea penala, pentru lipsa de interes, dar daca este descoperit iti vei recupera banii, avand in vedere prevederile Codului de procedura penala, citez:
"ART. 318.Renunţarea la urmărire penală  
(1)În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când constată că nu există un interes public în urmărirea faptei.
(2) Interesul public se analizează în raport cu:  
a) conţinutul faptei şi împrejurările concrete de săvârşire a faptei;  
b) modul şi mijloacele de săvârşire a faptei;  
c) scopul urmărit;  
d) urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii;  
e)eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfăşurarea procesului penal prin raportare la gravitatea faptei şi la timpul scurs de la data săvârşirii acesteia;
f) atitudinea procesuală a persoanei vătămate;  
g)existenţa unei disproporţii vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii.
(3)Când autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, atitudinea suspectului sau a inculpatului după săvârşirea infracţiunii şi eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii.
(4)Atunci când autorul faptei nu este identificat, se poate dispune renunţarea la urmărirea penală prin raportare doar la criteriile prevăzute la alin. (2) lit. a), b), e) şi g).
(5) Nu se poate dispune renunţarea la urmărirea penală pentru infracţiunile care au avut ca urmare moartea victimei.  
(6)Procurorul poate dispune, după consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta să îndeplinească una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
a)să înlăture consecinţele faptei penale sau să repare paguba produsă ori să convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia;
b) să ceară public scuze persoanei vătămate;  
c)să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă cuprinsă între 30 şi 60 de zile, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă;
d) să frecventeze un program de consiliere."

Răspuns utilizator avertizat