Nu exista bursa medicala, exista doar bursa sociala, care se poate acorda si in cazul unor boli, conform Metodologiei-cadru de acordare a burselor, aprobata prin Ordinul ME nr. 6.238/2023, citez:
"ART. 10
(1) Bursa socială se acordă elevilor din învăţământul preuniversitar de stat, înscrişi la cursurile cu frecvenţă, inclusiv celor şcolarizaţi la domiciliu sau care urmează cursurile în şcoala de spital, care se încadrează în cel puţin una dintre următoarele situaţii:
e) elevi care au deficienţe/afectări funcţionale produse de boli, tulburări sau afecţiuni ale structurilor şi funcţiilor organismului, încadrate conform criteriilor din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora, cu modificările şi completările ulterioare, şi structurate tipologic conform aceluiaşi ordin, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;"
Cu dioptrii de plus sau minus 2 sau si mai mari nu te incadreaza in grad de handicap, cu acestea vezi bine daca porti ochelari, asa ca nu vei primi bursa sociala pe motiv medical.
Pentru a te incadra trebuie sa nu ai mai putin de jumatate din acuitatea vizuala la un ochi si mai putin de o treime la celalalt ochi.
Azi bursa de dioptrie, maine bursa de grasime in jurul burtii, poimane bursa ca esti rrom (stai ca asta este deja), saptamana viitoare vor promulga o bursa pentru cei care au parinti LGBT si tot asa... tara burselor si a indemnizatiilor, culmea este ca tara asta nu produce nimic, nimic nu merge la export, nimic in cantitatea atat de mare incat sa existe venituri care sa acopere toate cheltuielile tuturor indemnizatiilor din aceasta tarisoara!
Ferice de cei care au plecat in strainatatea si nu s-au mai intors, si ei tot bursieri!
Sti măcar cât costa sa faci o pereche de ochelari
Ar trebui să beneficieze de bursă. Uitați aici un link:
https://www.portalinvatamant.ro/......12339.html
Ba da, există bursă medicală. Până anul trecut, era condiționată de un anumit venit pe membru de familie, din acest an condiția s-a scos. Știu ce spun, fetița mea beneficiază de o astfel de bursă, având astm cronic.
Se pare ca nu mi-ai citit raspunsul si prevederea citata, citeste-l si spune-mi unde scrie "bursa medicala".
Bună ziua! Am căutat și eu răspunsul la această întrebare. Am un copil în clasă și nu știam dacă se încadrează. Am cerut părerea unor specialiști (nu înțelegeam nimic din criteriile acelea) și iată ce am înțeles:
- nu contează dioptria: poți să ai și 2, - 2 și - 10, dacă acuratețea vizuală este între 50%-100% prin purtare de ochelari sau prin urmare de tratament NU SE ACORDĂ BURSA;
- dacă acuratețea vizuală este sub 50% cu tot cu ochelari se poate încadra la deficiență ușoară, medie sau severă, SE ACORDĂ BURSĂ;
- de asemenea diferite boli care duc la deficiențe de vedere intră în categorie;
- acestea sunt criteriile ministerului sănătății: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/256242