Faptul ca ai parcat masina pe o strada vecina nu constituie contraventie. In procesul verbal trebuie sa fie trecute dispozitiile legale incalcate, iar daca intr-adevar ai parcat intr-un loc interzis, trebuie sa platesti amenda (din cate stiu mai este valabila chestia cu jumatate din minim in 48 de ore), singura varianta ocolitoare fiind contestarea procesului verbal pe forma (erori de completare). Cunoscandu-i pe comunitari, cu siguranta vei gasi o eroare de completare (de exemplu a scris numai strada, nu si numarul in dreptul caruia ai parcat), iar daca nu poti sustine de exemplu ca "in procesul verbal nu se mentioneaza daca aveam sau nu pornite luminile de avarii, cauza opririi fiind de fapt o defectiune a masinii, motiv pentru care nu te incadrezi la art. XXX, care se refera doar la oprirea voluntara."
Idei asemanatoare poti gasi pe www.amenda.ro
Iata cateva motive de contestare, de pe siteul mentionat anterior:
- politistul nu mentioneaza distanta de indicatorul care interzice oprirea/stationarea si nu mentioneaza numarul casei in fata careia a fost oprita masina;
- politistul nu mentioneaza unde a stat autovehicolul, era sau nu pe partea carosabila, adica era sau nu sub incidenta indicatorului care interzice oprirea/stationarea;
- mentionarea mincinoasa a numarul casei si a distantei fata de indicatorul care interzice oprirea/stationarea;
- necorelarea intre distanta de la indicatorul care interzice oprirea/stationarea si numarul casei in fata careia era oprita masina;
- nementionarea motivelor care au dus la intocmirea unui proces verbal care nu contine datele cerute de lege;
- nu sunt mentionate obiectiunile contravenientului;
- lipsa semnaturii agentului constator;
- lipsa mentiunilor cu privire la numele si functia agentului constatator;
- nerespectarea formei cerute de lege a formularului pe care s-a facut PVB;
- stabilirea amenzii contraventionale in suma totala, fara sa indice sanctiunea aplicata pentru fiecare din contraventile stabilite;
- politistul nu este specializat si/sau nu are dispozitie din partea Inspectoratului General al Politiei Romane de a exercita controlul respectarii normelor de circulatie rutiera si de a aplica masurile legale in cazul in care exista incalcari ale normelor privind circulatia pe drumurile publice - aici este foarte probabil sa ii prinzi - comunitarii nu prea au de ce sa dea amenzi la circulatie.
- contravenientul nu era de fata si nu putea sa faca obiectiuni (de exemplu cele legate de o defectiune la masina, de exemplu supraincalzirea motorului).
Sincer eu nu am contestat niciodata, desi acum sunt convins ca as fi avut castig de cauza in doua situatii. In schimb cunosc pe cineva care a contestat amenda+suspendarea permisului la o trecere de pietoni si a castigat (amenda i s-a scazut din impozit ca era deja platita, iar permisul nu i-a mai fost suspendat).
Motivul contestatiei a fost ca a semnat procesul verbal sub presiunea agentilor de circulatie (erau vreo patru si cica l-au intimidat). Ca si proba Politia a prezentat doar cateva fotografii, neavand o filmare si el a aratat ca sunt irelevante, motivand ca el a oprit inainte de trecere dar pietonii s-au oprit si ei, renuntand de bunavoie la dreptul lor de a traversa. Politistii nu au putut demonstra din fotografii ca el nu a oprit, prin urmare instanta nu a anulat procesul verbal dar a schimbat pedeapsa, din amenda+retinerea permisului intr-un simplu avertisment.
Sincer nici eu si nici prietenul meu nu am crezut vreo clipa in sansele de reusita, insa era o perioada cand nu putea lipsi de la serviciu si avea nevoie doar de o amanare la suspendarea permisului.
Depinde de ce ai scris in contestatie si de cita spaga esti dispusa sa dai. Daca ai contestat amenda pe baza la cheia de la garaj nu cistigi.
Regis.in principiu ai dreptate dar in realitate nu cistigi.Am facut vreo doua contestatii la rutiera in viata mea si contestatii facute profesional cu avocati, pe baza de articole de lege, cu tot ce trebuie.Rezultatul:am platit amenda. Din cauza asta acum prefer sa spaguiesc decit sa ma cert cu ei.
maria2762 întreabă: