| MariaMaia879 a întrebat:

Buna! Tatal meu a decedat acum cateva luni si nu s-a facut partajul momentan. Tatal nostru avea deja 2 copii cand a cunoscut o pe mama noastra vitrega care si ea avea 2 copii, niciunul impreuna. Intre timp tatal nostru a descoperit ca mai avea un baiat care desi nu i poarta numele este trecut in certificatul de nastere la tata. El va fi chemat la taxa de succesiune automat sau trebuie sa precizam noi la notar si despre el? Eu cred ca se va impartii asa: jumatate ii va ramane mamei vitrege, iar pentru cealalta jumatate vom fi chemati doar eu si fratele meu la notar sa cedam partea noastra mamei. Acum eu as vrea sa fie chemat si al treilea frate pentru ca asa este corect. Oricum eu nu vreau nimic, dar mi s ar parea corect sa i se dea si celuilalt frate o parte macar. Pentru ca mama vrea sa dea si partea ei si partea tatalui nostru decedat unui nepot, iar noi restul fratilor sa ramanem cu nimic. Vreau doar un sfat, restul voi vedea la notar.

2 răspunsuri:
| romeo78 a răspuns:

Da, legal este corect să fie și copilul al treilea, iar atunci succesiunea se schimbă ca procent. Normal, la trei era câte o parte egală la 3. Acum, că apare și a patra persoană, în primul rând, este vorba și de mama acelui copil, ținând cont că copilul a fost recunoscut de tată, trecut în certificatul de naștere. Deci, discutați la notar despre apariția a cel puțin 2 moștenitori în plus, mama și copilul recunoscut. Nu, încercați să nu îi chemați, căci vă pot da în judecată și astfel să se anuleze prima succesiune fără ei!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In cazul expus participa la mostenire sotia si copiii tatalui.
Sotia mosteneste cota de 1/4 (25%) din averea tatalui iar cei 3 copii restul de 3/4 (75%), in parti egale, respectiv cate 1/4 fiecare.
Daca exista intelegere si este posibil fizic se poate face si partajul succesoral in cadrul procedurii succesorale.
Trebuie sa indicati notarului si pe al treilea frate, notarul nu are de unde sti de existenta lui.
Se imparte strict averea tatalui, cotele le-am indicat din acestea.
Daca si mama vitrega are o cota-parte din averea familiei aceasta cota nu se imparte in cadrul procedurii succesorale.