| Marcuanamaria123 a întrebat:

Acum ceva timp, eu si varul meu am fost pe un drum nepopulat sa mi dea masina. la intoarcere ne a iesit politia in fata... ne am speriat, el a fugit si pe mine m au prins. Am fost dusa la sectie si dupa 2 ore de stat acolo am recunoscut ca el era... ce putem pați? Ps. el are permis eu nu am. Multumesc!

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului penal, citez:
"ART.335.Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive."
In asemenea cazuri, de regula, se da o pedeapsa cu suspendare, pentru cel care a condus fara permis si o pedeapsa cu amenda penala, pentru cel care i-a incredintat masina.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Dosar penal pentru ambii.

tu pentru conducere fara permis, el pentru incredintarea masinii unei persoane fara permis.

| oprescudorin11 a răspuns:

Am un prieten ghinionist, care are 6 luni detentie cu suspendare, nu a omorat pe nimeni, nu are antecedente.
Depinde ce relatii ai. unt unii care au omorat in accident oameni si li s-a suspendat doar carnetul 6 luni.Depinde deci de pozitia pe care o ai si cat de spagari sunt politistii care v-au prins.Inca traim intr-o tara fara legi si justitie.Iti urez succes.

| Alexandru_Oprisan_1999 a răspuns:

Probabil o amendă ție, și șancționarea permisuli față de el temporar, dar se poate să primească și niște puncte.Noroc și ai grijă data viitoare!

| suntserios a răspuns (pentru Alexandru_Oprisan_1999):

Ce simplu ar fi sa fie doar o amenda, am conduce toti fara permis.

Mai studiaza un pic codul rutier si pe urma da sfaturi. Atat conducerea fara permis cat si incredintarea masinii unei persoane fara permis sunt infractiuni si se pedepsesc cu dosar penal si eventual inchisoare

| Danut_Oros_1993 a răspuns:

Dosar penal!