| Rotari_Sorinel_1995 a întrebat:

Acum o saptamana mi-a fost suspendat permisul timp de 3 luni.Eu trebuie sa merg in Anglia curand.Tot ce vreau sa stiu daca poate cineva din tara sa-mi ridice apoi permisul cu ajutorul unei procuri, sau poate stiti voi alta solutie.Va rog sa ma ajutati.Multumesc

Răspuns Câştigător
| mihai69 a răspuns:

Dacă are procură, sigur poate.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, se poate prin procura, dar numai daca sunt indeplinite conditiile prevazute de normele legale.
Conform Regulamentului de aplicare a OUG 195/2006, citez:
"ART. 219. (1) Restituirea permisului de conducere se dispune de către seful serviciului politiei rutiere care îl are în evidenta, la cererea titularului, în urmatoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicata pentru cumul de puncte;  
  b) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicata ca urmare a savarsirii unei contraventii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz, a fost majorata cu 30 de zile, dacă titularul a promovat testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
  c) în baza certificatului medico-legal prin care se confirma ca afectiunile medicale care au determinat declararea persoanei respective ca inapta medical au incetat.
  (2) Restituirea permisului de conducere se dispune de către seful  serviciului politiei rutiere pe raza careia a fost savarsita fapta, la cererea titularului, în baza rezolutiei sau, după caz, a ordonantei procurorului prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarirea penala ori încetarea urmaririi penale, în baza hotărârii judecătorești rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contraventiei a fost anulat ori ca urmare a încetării masurii de siguranţă prevăzute la art. 112 lit. c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.
  (3) Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie de către contravenient se efectueaza de către serviciul politiei rutiere care îl are în evidenta, în cazul în care sancţiunea a fost aplicata ca urmare a savarsirii unei contraventii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz, a fost majorata cu 30 de zile.
  (4) Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie consta în completarea unui test-grila, ce contine 15 intrebari din legislatia rutiera. Este declarata "promovata" persoana care a formulat răspunsul corect la cel puţin 13 intrebari.
  (5) Contravenientul este obligat sa sustina examenul de verificare a  cunoasterii regulilor de circulatie, în perioada executarii sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce, în zilele stabilite, saptamanal, la nivelul serviciului politiei rutiere.
  (6) Prevederile alin. (1)-(5) se aplică şi în cazul titularului unui permis de conducere românesc pentru care, potrivit legii, a fost aplicata sancţiunea contraventionala complementara a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce de către o autoritate competentă străină, ca urmare a savarsirii de către acesta, pe teritoriul statului respectiv, a unei fapte pentru care se aplică aceasta sanctiune.
  ART. 220. (1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină, împotriva caruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita sefului politiei rutiere pe raza careia a fost constatata fapta restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucratoare înainte de data parasirii teritoriului României.
  (2) În situaţia restituirii permisului de conducere potrivit alin. (1), seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române comunică sancţiunea aplicata autorităţii straine care a eliberat documentul.
  ART. 221. (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;  
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de savarsirea faptei;  
  c) în ultimii 3 ani de la data savarsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsura;
  d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplică sancţiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
  (2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea  perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, dacă:
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;  
  b) a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
  c) a fost implicat într-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit ca a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului;
  d) sancţiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a  neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborate ori în curs de coborare sau când semnalele cu lumini rosii şi/sau sonore sunt în functiune."