| minciuna a întrebat:

Am 15 ani si vreau sa ma mut cu prietenu major. Elare19 ani dar parintii mei nu sunt de acord. Politia poate sa ne facaceva mie sau lui? Astept raspuns urgent

11 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In asemenea cazuri politia nu va face nimic, atata timp cat nu exista o hotarare judecatoreasca de inapoiere la domiciliul parintilor.
Conform Codului civil domiciliul minorului este la cel al parintilor si acestia au dreptul sa ceara inapoierea lui la acest domiciliu, printr-un proces civil. Sigur ca, in cadrul acestui proces, vei fi ascultata si tu si instanta va tine cont de pozitia ta.
In alta ordine de idei te sfatuiesc sa te gandesti foarte bine asupra acestui pas, in primul rand cine te va intretine pe timpul scolii, avand in vedere varsta voastra, nu lasa sentimentele sa-ti intunece gandirea. Apoi fii sigura de pozitia parintilor prietenului, respectiv daca acestia sunt de acord cu mutarea la ei si cu intretinerea ta.
S-ar putea ca mai tarziu sa regreti acest pas, am vazut destule cazuri, inclusiv unele aici pe TPU.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Politia nu-ti face nimic, eventual te duce acasa. Justitia il va condamna pe el pentru corupere de minori: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-221

| neutrino a răspuns:

Tie nu, lui da. Persoana majora are si responsabilitati.

| Mihai437 a răspuns (pentru neutrino):

Oo haide acuma, ce sa intervina politia? Lasa-ma cu chestiile astea,
Doamne fereste n-o facut mare lucru, doar ca vor sa se mute impreuna, un lucru firesc. Si eu m-am mutat cu iubita mea tot la o varsta frageda, este ceva normal atata vreme cat va fi supravegheata de parintii ei,

| suntserios a răspuns (pentru Mihai437):

Supraveheata de parinti... lol, ce parinti responsabili si ar lasa copilul la 15 ani sa fie sclava la un barbat?

si da polita poate sa aduca minorul cu forta acasa, ba mai mult poate sa il ancheteze pe respectivul pentru corupere de minori daca au avut relatii sexuale inainte ca ea sa implineasca 15 ani

caramela
| caramela a răspuns:

Bunahappy
Draga mea, la 15 anisori, nu este o decizie inteleapta in a face acest pas.
Gandeste-te ca nu ai gandirea matura si nu realizezi inca ce se intampla.
El este major/tu minora.
Te vezi maritata la aceasta varsta? tu chiar crezi ca ai tai parinti vor sta cu mainile in san?
Ce vei face peste o luna cand vei gandi altfel? esti eleva, nu vcrezi c a vei fi aratata cu degetul?
Eu zic sa te mai gandesti si ai grija d e scoala, fara carte nu poti obtine prea multe in viata asta...
Si da, legea are de spus multe in hotararea ta, esti sub tutele parintilor, deci raspund de tine.
O zi bunahappy

| anonimg a răspuns:

Da, politia va va putea desparti deoarece amandoi trebuie sa aveti 18 ani.
Dar te sfatuiesc sa nu faci lucrul acesta; nu te muta, si nu pleca de langa parintii tai. Te sfatuiesc ca daca vrei sa-ti iei inima in dinti, atunci fa lucrul acesta si adu problema ta inaintea Tatalui nostru ceresc. Este cel mai inalt curaj pe care il poate face omul. Nu ezita sa faci lucrul acesta. El stie prin ce treci, si doreste sa te ajute. Pleaca-ti genunchii inaintea Lui, deoarece noi nu suntem lasati sa dam piept de unii singuri cu problemele vietii, oricare ar fi acestea.
Crede ca El te iubeste si ca iti doreste binele. Nu te ridica dinaintea Lui pana nu vei crede ca El te-a ascultat. Lasa-L pe El sa hotarasca in dreptul tau, pentru ca El stie ce ste cel mai bine pentru fiecare dintre noi. El vede sfarsitul de la inceput. Increde-te in El. Mantuitorul nostru ne spune: "Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna. (Matei.11:28) Iar in alta parte, apostolul Petru ne indeamna: "Si aruncati asupra Lui toate ingrijorarile voastre, caci El insusi ingrijeste de voi." (1Petru.5:7) Oare nu Dumnezeu a spus: "Cereti si veti capata, bateti si vi se va deschide"? Spune-I: "Doamne, Tu ai promis lucrurile acestea; este promisiunea Ta! Te rog, indeplineste-o!"
Nu lua decizii de una singura; lasa-L pe Dumnezeu sa decida in dreptul tau. Asteapta, caci raspunsul Sau nu va intarzia. Roaga-te ca sa ai si o buna relatie cu parintii tai. El care a creat inimile noastre, le cunoaste cel mai bine, si chiar le poate face bune din nou.

| Fatamuntilor a răspuns:

Din moment ce ne intrebi pe noi, insemna ca ai indoieli.
Este bine asta.
Dar... esti micuta si indragostita si vrei sa fii alaturi de persoana iubita.
Daca parintii tai sunt de acord cu relatia limiteza-te la intanirile voastre, dar fara a va muta impreuna
Iubitul tau ar putea avea probleme cu legea si nu cred ca vrei asta.Iar parintii tai ar putea sa nu va mai lase sa fiti impreuna.
Daca iubirea voastra e asa mare mai asteapta.
Vei avea o viata intrega sa fiti impreuna.

| nda a răspuns:

Din moment ce parintii tai nu-s de acord cu asta banuiesc ca-l vor da la politie daca te muti cu el... iar daca il vor da la politie, prietenul tau major intra la corupere de minori.
el e major, ar trebui sa gandeasca mai mult ca tine ca are responsabilitati. daca el n-o face atunci atunci gandeste tu si pune-ti problema asa: te muti cu el, el ajunge pe mana politiei. simplu ca buna ziua.

| nda a răspuns (pentru nda):

Plus ca daca te vei muta cu el, parintii tai isi vor pierde orice fel de incredere pe care o au in tine.

| Lagorúthon a răspuns:

Mai bine ti-ai vedea de scoala.