Întrebare recomandată | ionut332 a întrebat:

Am 18 ani, dar inca continui scoala. Din cate stiu alocatia inca iti intra daca iti continui studiile. Eu n-am mai primit alocatie de vreo 9 ani deoarece m-am tot mutat si ai mei au plecat in strainatate (eu am ramas cu bunicii) si nu mi-a mai venit alocatia. Cand a venit mama si a mers sa vada ce s-a intamplat a primit ca raspuns ca nu mai avem dreptul la alocatie daca ei nu lucreaza in tara si nu platesc nu stiu ce taxe. Se poate face ceva? Mi-ar prinde bine banii aia acum, din cate am inteles ar trebui sa primesc si din urma, dar as fi fericit si daca as primi in mod normal, fara cei din urma.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Dreptul la alocatia de stat pentru copii nu este conditionat de plata unor taxe, este un drept al copilului si acesta nu plateste taxe.
Conform Legii nr.61/1993, rep. in 2012, citez:
"ART.1.(1) Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.  
(2) Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani.  
  (3) Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.
  (4) Tinerii prevăzuţi la alin. (3) care repetă anul şcolar nu beneficiază de alocaţie de stat, cu excepţia celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical."
Depune o cerere la Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala din judetul tau, la care anexezi adeverinta de la liceu. Poti solicita si plata pe ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii, citez:
"ART. 6
  (1) Stabilirea dreptului de alocaţie de stat pentru copii se face pe baza cererii şi a actelor din care rezultă îndeplinirea condiţiilor de acordare a acestui drept.
  (2) Cererea se face, în numele copilului, de către persoanele prevăzute la art. 4 alin. (1) -(3).
  (3) După împlinirea vârstei de 14 ani, cererea se poate face şi de către copil, cu încuviinţarea reprezentantului său legal.
  (4) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
  (5) În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
  (6) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii încetează începând cu luna următoare celei în care nu mai sunt îndeplinite condiţiile de acordare.
  (7) În cazul în care achitarea drepturilor de alocaţie de stat pentru copii se face prin mandat poştal, plata acesteia se suspendă dacă timp de 3 luni reprezentantul legal al copilului nu a încasat drepturile cu titlu de alocaţie de stat. Reluarea în plată, inclusiv cu plata drepturilor restante, se face pe bază de cerere scrisă întocmită de reprezentantul legal al copilului, care se înregistrează la agenţia teritorială."

| ionut332 explică (pentru Ioandelasal):

Deci ar trebui sa merg la posta sau la agentiia pentru plati? Eu stau la sat si mi-ar fi mai usor sa merg la posta.

| Ioandelasal a răspuns (pentru ionut332):

Nu mergi la posta, avand in vedere ca ai spus ca n-ai primit alocatia in ultimii 9 ani, mergi la agentia pentru plati din judetul tau.

| ionut332 explică (pentru Ioandelasal):

Ce acte trebuie sa am la mine?

| Ioandelasal a răspuns (pentru ionut332):

Trebuie sa ai cererea (o obtii de la liceu), adeverinta de la liceu, cartea de identitate si certificatul de nastere (ultimele doua in original si copie).

| ionut332 explică (pentru Ioandelasal):

Le-am dat un mail si au zis sa ma prezit la ei la sediu cu actele de identitate sa verifice in baza de date. Eu o sa merg sa iau si ce ai zis tu ca sa le am in caz de le vor. Sper doar sa mearga toata treaba si sa nu fie in zadar.

6 răspunsuri:
| Fancyuiop a răspuns:

Intreaba la Oficiul Postal din orasul care esti. Se poate dar trebuie sa completezi o cerere si ulterior sa le spui si lor ce ai zis aici.Baftă!