| cipry73 a întrebat:

Am 20 de ani. Părinții mei sunt divorțați, iar eu sunt studentă. Tatăl meu este obligat prin lege cat timp eu imi continui studiile sa-mi plateasca pensia alimentara, însă am o întrebare, sper sa ma puteți ajuta cu un răspuns. Prietenul meu m-a cerut in căsătorie si vrem sa facem nunta anul viitor in vara. Având in vedere acest lucru, eu tot vreau sa imi continui studiile si sa-mi termin facultatea, vreau sa fac chiar si un master. Exista totuși posibilitatea ca tatal meu sa refuze sa plateasca pensia alimentara ținând cont ca ma voi căsători și nu voi mai fi pe numele lui și aşa el va considera ca scăpa de orice îndatorire față de mine. Deci mai rămâne valabilă pensia alimentara pana la varsta de 26 de ani daca imi continui studiile sau din momentul in care ma voi casatori, tatal meu scăpa de aceasta"obligatie"? Mulțumesc anticipat!

5 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Dupa casatorie esti in intretinerea sotului, iar tatal tau nu mai are nici o datoria legala sa-ti plateasca alocatia.

| PetruM a răspuns:

Nicăieri în lege nu este menționat că ai pierde acest drept dacă te căsătorești dar continui să nu ai alte venituri. Mai concret legea spune așa: Drepturile şi îndatoririle părinteşti
Art. 499 Obligaţia de întreţinere

(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.

(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.

(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.

Bula
| Bula a răspuns:

Rolul pensiei alimentare este acordarea unui sprijin financiar in lipsa unui alt venit.
Prin analogie, si dupa divort sunt situatii cand se acorda pensie alimentara uneia dintre fostii soti (de regula sotiei), DAR aceasta pensie se datoreaza doar pana ce beneficiarul pensiei nu se recasatoreste sau obtine un venit stabil din care se poate trai decent.
Daca tu te casatoresti, inseamna ca sotul tau va primi un salar de la locul lui de munca si te poate intretine pe restul facultatii.
Mai mult, daca s-ar acorda pensia alimentara, atunci acei bani ar fi venit comun a familiei tale, deci si a sotului tau. In aceasta situatie el ar trebui sa declare jumatatea lui de venit la finante, din care ar plati CAS, CASS, impozit etc. Nu mai vorbesc despre impartirea bunurilor dobandite impreuna, in caz de divort... laughing

Mai mult ca sigur, in cazul ca te casatoresti, instanta va intrerupe obligatia pensiei alimentare.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Mai ramane valabila doar daca sotul tau nu te poate intretine ori daca tatal tau este de acord sa o plateasca in continuare.
Daca sotul te poate intretine tatal tau poate solicita instantei de judecata sa dispuna incetarea platii.

| gabyshtoi a răspuns:

Ai 20 ani și vrei sa te măriți?!
Eu îți recomand să mai aștepți. Dacă prietenul tău te iubește, o va face și fără un act. Încă ești mică, iar decizia este destul de importantă. Astfel vei fi sigura ca nu vei avea nicio problema în privința pensiei alimentare.