| AlexGGH a întrebat:

Buna, TPU! Am cateva intrebari referitoare la aspectele ce tin de arma alba, respectiv briceag.

1. Care sunt caracteristicile unei arme albe, conform legii?

2. Din cate am vazut, exista cateva criterii, insa as dori o explicatie concisa si limpede. Daca doar un criteriu este incalcat, obiectiul este considerat arma alba?

3. E legal sa detii un briceag atat timp cat esti afara?

4. Am citit undeva, cred, o bazaconie conform careia un briceag devine arma alba atunci cand lama este scoasa afara. Desi nu cred ca este adevarat, totusi, nu ar fi fara folos, daca as sti ca exista o dispozitie in privinta asta. Este adevarat, deci?

5. In Art 370 Portul şi folosirea fără drept de arme albe, Codul Penal, se specifica termenul "fara drept". Ce inseamna acest termen? Poti obtine un drept ce-ti ofera imputernicirea de a avea un asemenea obiect la tine?

Doresc raspunsuri ce tin strict de natura intrebarilor.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Codul penal actual nu prevede portul si folosirea fara drept de arme albe, pesemne ai ramas la vechil Cod penal, care a fost abrogat din 2014.
Conform Codului penal actual, citez:
"ART.372. Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase  
  (1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun:
a) cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire;  
b) arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice;  
c) substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.  
  (2) Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
  (3) Portul, fără drept, al obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spaţiile rezervate desfăşurării procesului electoral se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă."
Fata de aceste prevederi sunt irelevante celelalte intrebari, de altfel prevederile citate iti raspund si la ele.

3 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Treci direct la macetă - nu te mai chinui cu briceagul. Amenda iei pentru amândouă. Eventual și dosar penal.

| AlexGGH explică (pentru Ioandelasal):

Asadar, daca am inferat bine, ai putea sa-l detii cand nu esti in locurile mentionate?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru AlexGGH):

Da, daca nu esti in locurile si la evenimentele indicate.