In cazul in care esti cetatean roman minor, la intrarea in tara, ai nevoie de o carte de identitate(buletin) sau un pasaport valid. In schimb, la iesirea din Romania, respectiv la intoarcerea in Budapesta, vei avea nevoie de o declaratie notariala semnata de catre celalalt parinte(tatal tau) in cazul in care vei fi insotita de unul dintre parinti(mama ta).
p.s. Tatal tau poate face acea declaratie notariala la ambasada Romaniei din Budapesta. Pentru intocmirea declaratiei, nu este nevoie de prezenta ta sau a mamei fiind suficiente cartile voastre de identitate.
Bună!
Da, poţi!
Pentru ca să călătoreşti din Ungaria spre România ai nevoie doar de C.I. valabilă sau Paşaport valabil :)
Iar la ieşirea din România ( când te întorci în Ungaria ) ai nevoie şi de o Declaraţie notarială dată de tată, dacă te întorci cu mama ta!
Vezi alte detalii în răspunsul pe care l-am dat la linkul :
http://www.tpu.ro/......-parin-ii/
Toate cele bune!
Buna, Legea nr. 248/2005 reglementează modalitatea în care minorii pot ieşi din ţară:
- Numai dacă sunt însoţiţi de către ambii părinţi, o persoană fizică majoră sau cu acordul scris al părinţilor.
- Dacă minorul pleacă împreună cu unul dintre părinţi, poate trece frontiera numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte, legalizată la notar, sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte. Declaraţia trebuie să cuprindă scopul deplasării, ruta urmată până în statul de destinaţie iar în cazul în care minorul urmează să ramână în statul de destinaţie, trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul sau dacă urmează să se întoarcă, trebuie sa fie precizat însoţitorul.
- Nu mai este necesară declaraţia celuilalt părinte, dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.
- Dacă minorul sau grupul de minori sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră, aceştia pot părăsi ţara numai dacă persoana însoţitoare prezintă, pe lângă cazierul judiciar, o declaraţie a ambilor părinţi, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal (persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de minor). Declaraţiile necesare la călătoria minorului însoţit de alte persoane decât părinţii trebuie redactate în două exemplare şi trebuie să fie autentificate în ţară de notarul public, iar în străinatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în faţa autorităţilor străine, să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare. Un exemplar al declaraţiei se păstrează de către însoţitor, iar al doilea exemplar însoţeşte paşaportul sau cartea de identitate a minorului.
- Dacă poliţiştii de frontieră vor constata că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, vor întrerupe călătoria acestuia.
- Pentru trecerea frontierei, însoţitorii majori ai minorilor trebuie să mai prezinte paşaport la minorii până în 14 ani şi carte de identitate pentru cei peste 14 ani.