| GabrielaS13 a întrebat:

Am o cunostinta care a primit 4 ani cu executare pentru complicitate la tentativa de omor. Dansul a facut pana acum 19 luni. Are sanse sa scape dupa noul Cod Penal?

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu are cum sa scape, noul Cod penal nu anuleaza pedepsele si pedeapsa de 4 ani este mai mica decat maximul special de la omor.

| JohnnyBi a răspuns (pentru Ioandelasal):

Dar daca pe noul cod pedeapsa este mult mai mica decat pe codul vechi (sa zicem o infractiune de furt pe vechiul cod 1-12 ani iar pe noul cod este de 6 luni- 3 ani. in cazul in care o persoana a fost condamnata la 3 ani si 8 luni pe vechiul cod si a executat 1 an si 9 luni, nu se poate face cerere la instanta competenta pentru reducerea pedepsei dupa noul cod? pe principiul legea mai favorabila?

| Ioandelasal a răspuns (pentru JohnnyBi):

Se poate face dar numai daca pedeapsa primita este mai mare decat maximul special al infractiunii respective din noul cod si pedeapsa va fi redusa la maximul special.
In exemplul tau pedeapsa ii va fi redusa la 3 ani.

In concluzie. daca avea de executat inca 23 de luni pe vechiul cod, dupa o cerere la instanta competenta ar trebui redusa pedeapsa la 18 luni. eu credeam ca se va recalcula altfel (in sensul ca se reduce la maximul special prevazut de noul cod + o reducere proportionala cu reducerea maximului de la 12 la 3 ani).

| Ioandelasal a răspuns (pentru JohnnyBi):

Nu este cum ai crezut ci asa cum ti-am spus eu.
Se ia in considerare pedeapsa aplicata si maximul special din noul cod.

Da, asta am inteles. merci mult.

| AdrianFita a răspuns:

Nu,normal.