E important sa stii cum a dobandit tatal tau casa. A cumparat-o, a mostenit-o sau doar statea in chirie la stat? A avut vreodata un act de proprietate și l-a pierdut sau n-a avut niciodata?
In Cartea Funciara a imobilului, daca exista, poti vedea cine este ultimul proprietar intabulat. Daca cunosti numarul de Carte Funciara al imobilului poti cere extras CF online de aici.
https://epay.ancpi.ro/epay/SelectProd.action?prodId=1420
Va trebui sa-ti faci cont pe site ca sa poti finaliza comanda.
Trebuie sa mergi la serviciul Cartea Funciara din orasul de care apartii, acolo poti gasi inregistrarea de proprietate asupra terenului (Topo) si caselor construite pe el.
In multe localitati din tara (in afara Transilvaniei, dar nu numai), proprietatile nu au fost trecute in Cartea Funciara, ci in registrele imobiliare /agricole, unde trebuie sa existe inregistrarea referitoare la ultimul proprietar. In acest caz, trebuie sa depui o cerere in scris (dublu exemplar! ) la Primaria localitatii si sa soliciti datele referitoare la proprietate.
In cazul ca, Primaria iti raspunde prin negatie (nu mai au aceste inregistrari din ultimii 30 ani, atunci trebuie sa-ti cauti un avocat si poti solicita clarificarea in instanta, cu martori, care sa dovedeasca cine a folosit proprietatea in ultimii 30 ani.
Va trebui sa afli in ce conditii a locuit tatal tau in acea casa. Poti cauta sa afli daca are un act de construire a casei sau un contract de vanzare-cumparare, de donatie, intretinere, etc sau un certificat de mostenitor. De asemenea te poti interesa la Biroul de Carte Funciara sa vezi pe cine este inscrisa casa. Poate sa fie pe bunicii paterni sau materni si parintii tai n-a facut procedura succesorala, daca bunicii sunt decedati.