| Viitorulapropiat a întrebat:

Buna tpu...am o intrebare si va rog sa ma ajutati.Acum un an si ceva am fost agresat de catre cineva,am scos certificat medico-legal,inca de a doua zi,dar mama n- a vrut sa depuna plangere,iar eu pur si simplu inca n-am liniste cand stiu ca ala e liber.I-am spus mamei,dar nu vrea sa faca nimic. Dupa cat timp nu pot sa mai fac nimic? daca trec mai multi ani,pot sa mai fac ceva? va roooog sa ma ajutati,dau funda. In certificat scrie ca am avut vanatai si leziuni (in termenii lor),plus ca ala facea parte din fosta familie, deci el ce poate sa pateasca? care ar fi pedeapsa maxima?

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu se mai poate face nimic, la infractiunea de lovire sau alte violente, pentru care puteai face plangere penala, se cere depunerea unei plangeri prealabile si aceasta trebuie facuta in maximum 3 luni de la data faptei. Lipsa plangerii prealabile atrage neinceperea urmaririi penale.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Va primi o amenda si, eventual, un avertisment. Nu stiu care este termenul de prescriere, dar trebuie ca tu sa fi avut multe zile de spitalizare sau sa fi ramas cu o infirmitate ca sa se poata vorbi de pierderea libertatii agresorului.

| Viitorulapropiat explică (pentru Brigaela):

N-am fost internat in spital, dar si acum am cosmaruri, traume, si merg la psiholog, pentru a putea trece peste...

| Brigaela a răspuns (pentru Viitorulapropiat):

Sunt ferm convinsa ca o agresiune este foarte greu de depasit, am trecut si eu prin una la 16 ani, cand am fost batuta foarte rau si zgariata cu cutitul. Eu am reusit, cam in 8 ani, sa depasesc problema fara psiholog (nu am avut bani de asa ceva, erau vremuri de mare saracie). Dar am invatat mai tarziu al medicina legala ca acest tip de traume nu se cuantifica in zile de ingrijiri medicale si deci nu agraveaza tipul agresiunii. Stiu ca este nedrept cand esti doar victima, dar trebuie sa intelegi ratiunea legii: traumele trebuie sa fie cuantificabile obiectiv, altfel oricine e suparat pe altcineva il provoaca pana primeste o palma si apoi pretinde ca are nevoie 20 de ani de psiholog. Legea nu poate fi atat de laxa, incat sa permita inselaciuni atat de mari. Si stii si tu cum este, mai bine sa scape 1000 de vinovati decat sa pedepsesti un nevinovat (chestie care te poate nemultumi la inceput, dar trecand prin viata iti dai seama ca in fiecare zi acel nevinovat pedepsit pe nedrept poti fi tu)

| untu a răspuns:

Nu te mai razbuna ca nu se mai poate face nimic ca e prea târziu ca legile au fost schimbate! Trebuia sa faci plângere acum un an!

| Mayar a răspuns:

Ar trebui sa mergi la politie. Avand in vedere cum stau lucrurile in tara asta, daca esti un om rau ce vrei sa faci rau, aici ma repet, ce sa facem?, unui om - atunci poti sa o faci si dupa 5 ani de zile. Daca insa, tu esti o victima, nu poti face mai nimic, iar pe cum timpul trece, sansele ca agresorul sa pateasca ceva se diminueaza.
Mergi la politie.
Daca nu poti face asta... exista o alta solutie : iti gasesti ceva baieti de incredere, va mascati+imbracati in negru si aplici acelui agresor tratementul pe care ti l-a aplicat. Asta inseamna sa il urmaresti putin ca sa stii cand e afara noaptea ca sa ii poti face faza, dar in principiu ar trebui sa mearga, mai ales daca aveti si ceva fel de spray.

Stiu ca indemn la violenta, dar in tara asta de mizerie/coruptie/rahat - imi pare rau, dar asta e adevarul - ori esti omorat/batut, etc ori ripostezi. straight face

| Rusu_Daniel_1998 a răspuns:

În funcție de numărul de îngrijire medicală de pe certificatul medico-legal și de traumele suferite specificate tot pe verticala, se va stabili încadrarea penală. Dacă tu mergi la psiholog și în certificat nu menționează nimic despre asta, este posibil să nu poți dovedi că în urma acelei traume tu mergi astăzi la psiholog.
În astfel de cazuri este recomandat să depui plângere cât mai repede posibil, după 90 de zile de la întocmirea certificatului medico-legal nu mai poți depune plângere și dacă reușești cel mult individul respectiv va primi o amendă contravențională. SFATUL MEU ESTE SĂ FACI TOATE DEMERSURILE POSIBILE PENTRU CA ACEST INDIVID SĂ-ȘI PRIMEASCĂ PEDEAPSA PENTRU FAPTELE LUI, dacă nu tu vei face nimic, el nu se va opri și va face și mai multe victime. Tu at trebui să-ți iei inima in dinți și în ciuda mamei tale ar trebui să-i dai o lecție acestui tip. MULTĂ BAFTĂ!