Conform art.6, alin.5 din Ordinul MAI nr.268/2010, privind examinarea pentru obtinerea permisului de conducere, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"(5) Candidaţii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, care solicită examinarea pentru obţinerea permisului de conducere pentru categoriile de vehicule AM, A1 şi B1, trebuie să prezinte, pe lângă documentele prevăzute la alin. (2), declaraţia autentificată de notarul public, prin care este exprimat acordul părinţilor sau, după caz, al părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească, al tutorelui, curatorului sau persoanei în îngrijirea ori supravegherea căreia acesta se află, pentru participarea la examinare."
Fata de aceasta prevedere ai nevoie de declaratia ambilor parinti. Mama poate da declaratia la orice notar public iar tatal la o reprezentanta diplomatica a Romaniei (Ambasada ori Consulat) din Suedia si ti-o trimite prin posta sau curier rapid.
Declaratia la notar costa cca 20 lei iar la reprezentanta diplomatica 40 de euro.
Si atat e toata treaba, mi.a mai zis cineva de legalizare iar apoi traducere a actului dupa ce ajunge. Habar nu am, poate sa coste si mai putin de aia 40 e? E extrem de mult pentru un rahat de foaie.
Daca actul este facut la o reprezentanta diplomatica a Romaniei se face in limba romana si nu este nevoie de traducere sau legalizare.
Nu poate costa mai putin, asa este stabilita taxa.