Au fost numite asa de comunisti si democrati. Intreaba un regalist si va spune invers. E o chestiune de perceptie si de subiectivitate in exprimarea opiniei.
Da, mai ales imperiul austro-ungar a avut numai plusuri. i-au carat pe ungurii astia spurcati in spate de-a lungul timpului si acum se cred un mare popor.
Si comunismul,facismul,nazismul nu e tot o inchisoare eu cred ca da,parerea mea europa a fost o inchisoare cand a fost condusa de regi un de dictatori, comunism, facism, nazism, abia ce acum sa eliberat
E o diferenta mare intre un regalist si un imperialist. Adesea, regalistii sunt antimperialisti. Regatul polon a fost impartit intre 3 imperii la sfarsitul secolului 18. Regatul belgian a fost calcat in picioare de Reichul german. Razboiul de 30 de ani a fost intre imperialisti si regalisti. Si exemplele sunt sute. Imperiile s-au inaltat pe regate si imparatii pe regi vasali.
Haide mai omule... Nu am zis "regalist" si gata, strict la asta sa ma refer. Adica, mai pe larg, sa explic mai clar: intreaba un iranian despre SUA si o sa iti zica la fel. Intelegi? Cum spuneam, e vorba de subiectivitate, acei asa-zisi istorici au pus prea mult suflet in scrierile lor. Daca o luam asa, orice regim e o inchisoare, chiar si cel democrat. Dar fara legi, nu poate exista egalitate si nu se poate garanta securitatea statului si cetateanului. Poate acum e mai clara ideea asta a mea.
Ca sa revin la intrebare, imperiile de care discutam au fost numite "inchisori ale popoarelor" datorita faptului ca au fost MULTINATIONALE. Prabusirea lor a dus la formarea unor noi state, nationale si independente, adica la o "eliberare" a nationalitatilor colocuitoare.
UnchiulRamiz întreabă: