anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna, TPU! Am si eu o intrebare legata de inchirierea unui apartament. In cazul in care inchiriez un apartament/garsoniera singura si imi platesc la timp chiria, utilitatile, etc; pot sa aduc in imobil pe cine vreau eu? Cum ar fi iubitul meu poate sa stea cu mine si sa fie contractul pe numele meu si proprietarii sa stie ca locuiesc singura in imobil fara sa se intample nimic? Rog oamenii ce intentioneaza sa comenteze rautacios sa ignore aceasta intrebare si sa-si vada de treaba lor. Multumesc anticipat!

14 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Poti sa-ti primesti iubitul in vizita, nu sa locuiasca acolo, fiindca contarctul de inchiriere prevede numai 1 singura persoana si vecinii vad cine intra si cand iese de la tine si anunta propietarul si se va cere si plata intretinerii a 2 persoane.

Daca propietarul considera ca ai incalcat conditiile de inchiriere, te poate da afara din garsioniera, avand acest drept legal.

Ti-as sugera sa inchiriezi o garsoniera sau apartamnet pe numele amandorura, iar in acest caz se imparte totul la doi si legal aveti dreptul sa locuiti impreuna.

| mihai69 a răspuns:

Poți primi și o echipă de fotbal în apartamentul închiriat, dar nu ca să locuiască acolo.
Pentru ca iubitul tău să poată sta liniștit și în deplină legalitate, trebuie să fie trecut în cartea de imobil și la întreținere.

Răspuns utilizator avertizat
| Sophieka a răspuns:

Buna

Odata ce iti inchiriezi o locuinta sau orice altceva, pana la incheierea contractului sau pana pleci, este bunul tau. Deci daca proprietarii ar incerca sa intre in locuinta ta inchiriata, fara acordul tau, este violare de domiciliu. Ai dreptul sa ii dai afara cu politia / dai in judecata.

Sigur ca ai dreptul sa ai musafiri sau sa il aduci in vizita pe iubtul tau. In cazul in care el va fi mai tot timpul la locuinta ta, iti va cere administratorul / presedintele sa il treci si pe el la cheltuieli. Deci la cheltuieli in loc de 1 persoana, vor aparea 2 persoane la imobilul tau.

Sa nu aduci animale de companie fara instiintarea proprietarilor, fara acordul lor, sau daca duci o pisica sau ceva care nu face galagie, e ok, nu trebuie sa dai neaparat raportul daca animalul e linistit...Altfel pot sa te evacueze pentru lucruri de genul.

Bine ar fi sa faci un contract cu proprietarul, poti scoate 2 copii de contract de pe net la imprimanta (unul pentru tine, unul pentru proprietar) sau puteti face de mana pe 2 foi A4, este valabil.

Acolo neaparat iti treci numele, prenumele, CNP-ul, si apoi al proprietarului, scrii data din care te-ai mutat, obligatoriu cati bani ai achitat la mutarea in locuinta, chiria + garantia si sa treci toate datele utilitatilor... Cat era gazul, apa rece si calda si electricitatea pana te-ai mutat tu. Tu nu ai de platit decat dupa ce te-ai mutat, anteriorul este problema proprietarului.

| Sophieka a răspuns:

Legal trebuie sa anunti cu 30 de zile inainte ca vrei sa te muti de la locuinta inchiriata, sau daca proprietarul nu te mai vrea, si el trebuie sa te anunte cu 30 de zile inainte.

Iar dupa ce se achita toate utilitatile, iti va da ce a ramas din garantia pe care i-ai dat-o cand te-ai mutat.

Ar fi bine daca ti-ai face si mutatie la locuinta, in cazul in care e ceva, sau ai de a face cu politia, tu poti dovedii ca esti acolo (altfel risti si amenda).
Mutatia se face prin programare cu proprietarul, la politie unde se fac buletinele pentru declararea ca te-ai mutat la proprietatea respectiva si iti vor trece aceasta informatie pe spatele buletinului tau.

| mont a răspuns:

Depinde cum te înțelegi cu proprietarii la închiriere - dacă sa plătești sau nu in plus in caz ca mai sta cineva cu tine.

| DjSannan a răspuns:

Buna In general, atunci cand inchiriezi un apartament, ai dreptul sa decizi cine va locui acolo impreuna cu tine, atata timp cat respecti termenii contractului de inchiriere. Proprietarii nu au dreptul sa iti impuna cu cine sau cu cati oameni sa locuiesti in apartamentul pe care il inchiriezi. In cazul in care vrei ca iubitul tau sa locuiasca impreuna cu tine, ar trebui sa ii spui proprietarului tau si sa ii ceri acordul in scris. Este posibil ca proprietarul sa aiba anumite restrictii legate de numarul de oameni care pot locui in apartament, asa ca ar fi bine sa clarifici acest aspect inainte de a lua o decizie. De asemenea, ar trebui sa iei in considerare faptul ca adaugarea unei alte persoane in contractul de inchiriere poate avea un impact asupra ratelor tale de chirie si asigurarii, asa ca ar trebui sa discuti acest aspect cu proprietarul tau inainte de a lua o decizie

| AndreeaIoana3344 a răspuns (pentru DjSannan):

Am inteles. Problema e ca sunt studenta si incerc sa gasesc o modalitate prin care sa ma mut cu iubitul meu fara a sti parintii si nu stiu daca ma pot increde in proprietarii respectivi ca nu vor spune nimic legat de el. Contractul ar fi pe numele meu si ei ar sti ca locuiesc doi si ar primi chiria si tot ce trebuie platit fara restante insa as vrea ca ai mei sa nu stie si de aceea tot incerc sa ma interesez cum sta treaba ca sa-mi fac o idee. Va multumesc frumos pentru raspunsuri!

| Sophieka a răspuns (pentru AndreeaIoana3344):

Mai bine iti vezi de studentie, invatat.
Ai sanse ca iubitul tau sa te traga in jos si in plus, nu merita sa faci astfel de sacrificii si sa stai cu frica.
Daca iubitul tine la tine, nu iti va cere sa va mutati impreuna si nu te va stresa sau retine de la invatat... Isi va vedea de treaba lui, locuinta lui, de invatat (daca e si el student, daca nu e atunci sa isi vada de meserie) si te va sustine moral / fizic pentru a trece cu bine peste examene si alte greutati ale vietii.

| DjSannan a răspuns (pentru AndreeaIoana3344):

In cazul in care vrei sa te muti impreuna cu iubitul tau fara ca parintii sa stie, ar trebui sa te asiguri ca proprietarii nu vor dezvalui acest lucru. De aceea, ar fi bine sa ai o conversatie cu proprietarii inainte sa inchei contractul si sa le explici situatia, astfel incat sa ai garantia ca informatia ramane confidentiala

| tonyc7 a răspuns:

Daca vine la tine ca vizitator, nu e nicio problema. Insa daca vecinii vor observa ca zilnic acest baiat intra si iese de la tine din apartament, atunci risti sa te trezesti cu vreo reclamatie la asociatia de proprietari, la proprietarul apartamentului sau poti fi chiar data direct in judecata daca respectivul proprietar va deveni foarte suparat din asta. Probabil te mai poti trezi si cu politia locala pe cap pentru inselaciune si fals in declaratii in contractul apartamentului.

| schajuman1344 a răspuns:

Da, ai dreptul la intimitate. Singurul lucru ar fi ca vecinii sa vada si sa treaca la intretinere 2 persoane.

| AndreeaIoana3344 a răspuns (pentru schajuman1344):

Imi puteti explica cum sta treaba cu intretinerea? Ce include aceasta mai exact, ce reprezinta ea de poate fi trecuta pentru 1, 2 sau mai multe persoane? Nu ma pricep in domeniu si incerc sa aflu cat mai multe. Multumesc!

Răspuns utilizator avertizat