| uneekul a întrebat:

As dori sa ca adresez urmatoarea intrebare : astazi, niste prieteni mi.au cumparat un lanţ ce are atasat de el medalia,, crucea de fier" din perioada anului 1939, pe spatele ei este iesit in relief doar anul 1813, an in care a fost înfiintată aceasta decoratie, m.am informat si am aflat ca afisarea acestui lănțișor ar fi ilegală din cauza zvasticii. Initial m.am gasit sa o port pe partea unde nu exista simbolul nazist, dar nu stiu daca si aceasta decoratie ( chiar daca nu are decât o data ) poate fi considerata semn interzis. Din cat am reusit sa ma documentez am aflat ca aceasta decoratie este Inca in vigoare si poate fi decernata de catre statul german, daca se intampla ca cineva sa cunoasca mai bine legea, as dori sa stiu daca as putea purta lantisorul in public fără a exista o problema cu vreo lege în vigoare. (PS: nu sunt ideologist sau ceva de genul) Multumiri anticipate.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform OUG 31/2002, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.4.(1)Rãspândirea sau vânzarea, prin orice mijloace, ori confecţionarea de simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe, precum şi deţinerea, în vederea rãspândirii sau vânzãrii, a unor astfel de simboluri se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
(2)Cu aceeaşi pedeapsa se sancţioneazã şi utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe.
(3)Nu constituie infracţiune fapta prevãzutã la alin. (1) sau (2), dacã este sãvârşitã în interesul artei sau ştiinţei, cercetãrii ori educaţiei."

3 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Poarta-l pe dedesubt si cu asta basta.

| Alexul99 a răspuns:

Probabil ca in Germania cineva daca ar observa ai primi o mica amenda, dar la noi nu prea isi bat capul cu asa ceva. Mai ales ca nu prea se vede (fiind mic), deci stai fara grija.

Bula
| Bula a răspuns:

Decoratia "Crucea de fier" a fost infiintata inca de la inceputul sec. XIX si este valabil si astazi. S-a acordat si se acorda ca decoratie pentru fapte de vitejie soldatilor.
In perioada fascista, aceasta decoratie a mai primit inca un insemn: zvastica. Din acest motiv, legile anti-naziste interzic folosirea sau comercializarea acestora, fiind admise doar ca obiecte istorice.
Celalalte medalii "Crucea de Fier" (care n-au zvastica) sunt considerate piese de colectie si se pot si tranzactiona.
"Crucea de Fier" este o distinctie pentru merite personale si se poate mosteni ca "onoarea al familiei".