| Andrəi a întrebat:

Azi imi zisese unu ca vrea sa se bata cu mine, unul de 15 ani, eu avand 14 am zis ca daca vrea sa se bata cu mine ii dau dar daca ii rup barba sau nasul poate sa se duca la politie? Il batusem si acum 4 ani si i-am spart buza,si ii scosesem un dinte, imi e sa nu iau vreo amenda in caz de ii sparg vreun dinte indiferent ca a dat el primul in mine?

13 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Amenda politiei va fi un nimic, pe langa ce vei avea de platadaca ii spargi nasul, barbia sau dintii.
Facturile de la medici, de reconstructie si reparatie a ceea ce i-ai distrus, sunt platitibile de parintii tai!

| Doja a răspuns:

Daca omul te provoaca si te ataca esti in legitima aparare. Desigur, el poate sa minta dupa ce si-o ia. Ideal ar fi sa nu va bateti. dar daca da in tine sau te ataca e dreptul tau sa te aperi.

| Necuvântător a răspuns (pentru Doja):

Dacă la o provocare răspunde cu violență nu este legitimă apărare. E dreptul lui să se apere, dar în anumite limite.

| Doja a răspuns (pentru Necuvântător):

O provocare inseamna ca vine unul cu bata spre tine sau cu pumnul incordat. Chiar daca tu nu ai primit pumnul inca, asta nu inseamna ca nu esti in legitima aparare daca lovesti primul.

O lupta se termina in cateva secunde. Nu va mai uitati la tv unde bataile dureaza 10-20 min.

| GabyT10 a răspuns:

Eu sunt contra violentei.Eu te sfatuiesc sa stai de vorba cu un adult din familie, daca sunteti la aceeasi scoala, stai de vorba cu diriginta.Cred ca un adult poate aplana acest conflict.Nu incerca sa-ti faci dreptate cu pumnul, fi mai destept decat cel care te-a provocat.

| Love4Music a răspuns:

De cand is programate bataile?
Ce vreti sa dovediti?

| Andrəi explică (pentru Love4Music):

A zis ca daca sunt smecher sa ies azi afara, sa ne batem si motivul este ca a facut-o pe sora-mea mai mica curva, si asta mica zicandu-i ca ma cheama pe mine asta a zis ca ma bate si pe mine si pe ea si am zis sa vin

| ACTH a răspuns:

Da, daca ii spargi fata, sau are orice tip de urma, in urma bataii cu tine, poate sa se duca linistit la politie. Daca esti inteligent, il lasi pe el sa dea primul, apoi il lasi in pace, si ii faci tu reclamatie.

| raMLesS a răspuns (pentru ACTH):

"Daca esti inteligent, il lasi pe el sa dea primul, apoi il lasi in pace, si ii faci tu reclamatie"
Asa e, mai bine sa il lase pe ala sa ii sparga fata si sa ii scoata dintii, mai bine sa stea sa ia bataie, nu?

| ACTH a răspuns (pentru raMLesS):

Esti penibil, maestre. Daca bataia va fi 100%, decat sa manance si bataie si sa aiba si reclamatie, mai bine doar ia un pumn, inteligentule.

| raMLesS a răspuns (pentru ACTH):

Sau o alta varianta ar fi sa il filmeze pe ala, cand se da la el si da in el, iar atunci poate sa-i dea omor, a fost legitima aparare.
Merita sa stai sa iei bataie pentru ce? Decat sa te alegi cu nasu rupt, eu prefer sa nu.
Nici o data nu am dat inapoi la treburi de genu, eu stau in banca mea, dar daca se ia unu de mine nu mi-e frica de vreo confruntare, poate sa fie si un munte de om.

| Necuvântător a răspuns (pentru raMLesS):

Observ că mulți de pe aici confundă legitima apărare cu excesul neimputabil. Dacă cineva îți dă o scatoalcă iar tu răspunzi cu o ploaie de pumni, nu este nicidecum legitimă apărare. Pentru ca să fie legitimă apărare, apărarea trebuie să fie proporțională cu gravitatea atacului. Starea de temere/tulburare nu justifică o faptă comisă cu violență, chiar dacă amenințarea este "un munte de om".

| Tpu653fj a răspuns:

Pentru o bătaie intre doi băieți de 14, respectiv 15 ani nu va face politia nimic. Cel mai probabil, dacă cheamă ala politia o sa va facă o morală amandurora.