Nu exista ajutor de somaj ci indemnizatie de somaj, aceasta se acorda salariatilor care indeplinesc conditiile prevazute de lege si
absolventilor de liceu si scoala profesionala care nu continua studiile si absolventilor de facultate.
Pentru salariatii trimisi in somaj perioada de acordare si cuantumul indemnizatiei este in functie de anii lucrati, pentru absolventi este pe o perioada de maximum 6 luni si o suma fixa de 250 lei lunar.
Conform Legii nr.76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, perioada şi suma indemnizaţiei de şomaj sunt în funcţie de perioada de cotizare şi de media salariului brut pe ultimele 12 luni de cotizare, citez:
„ART. 39.(1)Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2)Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a)75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b)suma prevăzută la lit. a), la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea, asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul al indemnizaţiei de şomaj pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(2^1)Veniturile care constituie baza de calcul al indemnizaţiei de şomaj, prevăzute la alin. (2) lit. b), se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi şi se declară prin Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, prevăzută de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
(4)Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj."
De asemenea somerii aflati in diferite situatii (de ex. angajare inainte de terminarea perioadei de somaj, etc) beneficiaza si de alte sume si prime, conform L.76/2002, cu md. si compl. ulterioare.
Ok, am luat deja cele 6 fiindca aveam deja faculta. Acum revenind la intrebarea mea initiala.
Poate interfera cu un contract de munca ( semnat dupa 10ani de la primele 6 luni ajutor de somar ) daca a fost bifat ca si cum nu am avut?
Este prima oara cand m-a intrebat un angajator asta si am intuit ca ar mai fii inca 6 luni daca am cv vechime in munca dupa ce am luat 6 luni cand eram somera.
Nu are nici o legatura contractul de munca semnat dupa 10 ani de la indemnizatia de somaj pentru absolventi, nu ar avea legatura nici daca l-ai fi incheiat imediat dupa trecerea celor 6 luni.
Ok, deci nu o sa am probleme de nu coincide? Nu am inteles daca zice ca si cum am in momentul actual sau daca am avut vreo forma de ajutor ( pentru somaj ) Plus ca nu mai tin minte de acum 10 ani ce am semnat ( ma refer la legi de acest tip Ma indurmase un om de la fortele de munca )
Mentionez ca e la " Declaratie pe propria raspundere "
Legea de acum a fost aceeasi si acum 10 ani, respectiv L.76/2002.
Pff... Pot munci linistita cu contractul de munca actual sau nu?
( daca a fost bifata GRESIT dracia de la declaratie pe propria raspundere... Nu cunosc legile de genul D'asta intreb sa-mi rezolv enigma Nu sa par ceva anume... )
El mi-a cerut Declaratie pe propria raspundere
Ajutor somaj cu 2 casute de bifat ( Da sau Nu )
Daca a fost bifat gresit astazi risc puscarie sau incheierea contractului de munca actual? ( am impresia ca am luat la terminarea liceului / facultatii ajutorul de somaj de 6 luni... Nu mai tin minte 10 ani, in puiii mei )
Ti-am spus de la inceput ca poti fi linistita si nu-ti mai face atatea probleme.
Enache_Elena_Julia_1974 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
lily1970 întreabă: