Un contract de vanzare-cumparare, act autentic incheiat la un notar public, nu poate fi anulat usor si pentru anulare este necesar ca reclamantul (cel ce solicita anularea) sa deschida un proces civil prin care sa dovedeasca inscrierea in fals sau faptul ca acel contract a fost o donatie deghizata.
Daca parintii dovedesc ca au platit efectiv un pret normal si bunicul a fost singurul proprietar atunci fratele tatei nu are sanse sa castige un proces in anularea contractului.
Ar mai putea castiga doar daca ar dovedi ca bunicul tau nu era in deplinatatea facultatilot mentale si ii lipsea discernamantul la data incheierii contractului.
Cum adica sa se desfaca?
Un act de vanzare legal, intocmit, inregistrat si autorizat la un Notar Public, nu se "desface" cu nimic.
După acest act de vânzare cumpărare, s-a legalizat acest act la un notar, s-a făcut transcrierea casei pe noul proprietar în CF- Cartea Funciară sau în registrul de cadastru? S-au plătit de către noul propietar în momentul vânzării, suma tranzacției?
Dacă toate acestea au fost executate, acest act nu se poate anula, desface. Dacă situația acestui act nu este aceasta, ci este alta, depinde ce înseamnă acest contract acum, și ce valoare are el în fața legii. Asta poate să spună nu notar, un avocat, iar pe urmă se poate vedea dacă se poate desface, anula.
"poate" da
probabil... NU, sau macar FOARTE GREU, in tara asta numai testamentele sunt usor atacabile, un act de vanzare cumparare, trebuie DOVEDIT ca nu a fost pe bune (ti-a scris Ioandelasal), ca vanzatorul nu era in toate facultatile mintale (succes mult rau cu asta, o sa aiba nevoie, MARE... trebuie sa gaseasca un expert in psihiatrie care sa dovedeasca, ca la evaluat INAINTE de actul de vanzare cumparare) samd
Informatiile pe care ni le-ai dat sunt sumare, deoarece pot exista in cauza diferite probleme.
1. Un contract poate fi anulat doar daca se constata ca are probleme nelegale. Ex. Daca bunica ta era si ea coproprietara si nu a semnat contractul. Bunicul tau nu era in deplinatatea facultatilor psihice - dovedit cu acte. Si altele.
2. Afirmatii poate face oricine, dar la judecata merg probele.
3. Bunica ta nu poate anula un contract care este legal.
Oricum, doar prin instanta de judecata poate sa actioneze fratele tatalui tau.
4. Oricine poate - pe timpul vietii - sa dispuna cum vrea el de averea pe care o are: poate sa o vanda, sa o doneze etc. Nu este obligat sa dea socoteala urmasilor, atata vreme cat este in viata si nu este supus unor interdictii.
5. Nu cred ca este necesar sa dai banii pentru o consutatie juridica la un avocat (nimeni nu o s-o faca pe gratis). Un avocat trebuie angajat in cazul ca fratele tatalui tau il da in judecata.
Cu ce am scris "chinezeste"? Am spus destul de clar,vreau sa stiu daca fratele tatei ar putea avea castig de cauza in cazul in care va avea pretentie si la casa. Actele au fost facute la notar, tata a platit suma aferenta de atunci, insa noi suntem amenintati cum ca vrea sa ne desfaca actele de pe casa, ca au tot dreptul, in conditiile in care au fost impartite terenurile in mod egal ambilor frati insa rautatea este peste masura.
Degeaba ne intrebi pe noi nu crezi? Cauta un avocat si intreaba l noi nu stim.