La succesiunea dupa mortea tatalui, au dreptul toti copii cu parti egale, iar mama copiilor (sotia celui decedat) cu un procentaj mai mare.
Unchiul tau nu este singurul mostenitor al averii!
Dupa cum spuneam, mostenirea impartidu-se in 6 parti: 1 parte pentru sotia defunctului si 5 parti egale pentru toti cei 5 copii ai lor, unchiul tau, luand acceasi masura cat ia fiecare sora.
Bineinteles ca la suceesiune trebuie sa fie toti copii prezenti, sau sa dea procura de imputernicire pe altcineva care sa-i reprezeninte la procesul de succesiune.
Din pacate, unchiul nu este stapanul casei si nici unicul mostenitorul, daca batranul care a murit, nu a facut testamnet prin care lasa totul, doar baiatului.
Corecteaza-ti raspunsul AnnaBlandiana. Sotia supravietuitoare are cota de 1/4 din mostenire indiferent de cati copii are defunctul (nu cota egala cu acestia cum spui tu). Cota de 3/4 este cea care se imparte egal la copiii acestuia.
Nu am mentionat niciunde nici o cota, uita-te mai bine, deci nu am cum sa fii gresit, pentru ca am trecut prin 2 succesiunie de curand, dupa amandoi parintii.
Dar am specificat clar ca mama are o parte mai mare, fata de copii care au parti egale.
Chiar nu stiti sa cititi?
Uite aici, chiar prima mea fraza:
"La succesiunea dupa mortea tatalui, au dreptul toti copii cu parti egale, iar mama copiilor (sotia celui decedat) cu un procentaj mai mare".
Stimata doamna nu ti-am dat vot de eronat desi meritai. Tu de ce o faci? Nefolositor poate ca a fost raspunsul meu pentru tine, pentru ca nu accepti sa fii corectata, dar eronat nu e. Te-am atentionat frumos. Raspunsul tau e foarte ambiguu si se poate intelege gresit. Cand spui ca mostenirea se imparte in 6 parti se presupune ca acele parti sunt egale daca nu mentionezi cota. Si apoi cota sotiei supravietuitoare totdeauna e mai mica decat cota copiilor. E mai mare doar in raport cu cota unui singur copil, si doar in acest caz in care exista mai mult de 3 copii.
Imi pare rau ca mi-am facut de lucru cu tine. Esti prea rea AnnaBlandiana (fosta KatyEscu, fosta DonnaAlba).
De ce sunt eu rea, cand tu ai fost cea care m-a atacat? Nu crezi ca esti nedreapta?
Iar daca citesti bine, vezi clar ca nu am dat cote nicaieri, doar am specificat doar ca partea sotiei defunctului (mama copiilor in cazul de fata), este ceva mai mare decat a copiilor.
Asadar, cascati bine ochii cand va luati de altii si-i acuzati de ceea ce voi nu vedeti.
Parca v-a orbit invidia si pe tine si pe celalalt user, care mi-a dat vot negativ.
Tot ce am vrut eu a fost ca votul castigator sa fie corect formulat. Nu am nimic cu tine si nu te invidiez deloc. Nu mai explic inca o data.
Poate-ti imaginezi macar, ca nu pot eu influenta decizia votului, fiind decizia celui care a pus intrebarea...
Deci, atacul tau a fost pur copilaresc, ca altcineva ti-a furat halvita, desii raspunsul meu a fost foarte corect si la obiect.
Am vrut sa-ti scriu in privat dar se pare ca nu accepti mesaje decat de la prieteni.
Nu e atac cand atragi atentia cuiva asupra unui aspect. Prea iei totul personal.
Te sfatuiesc ca pe viitor sa-mi eviti raspunsurile/comentariile, indiferent ca esti ori nu de acord cu ele, macar din bun simt, daca-l ai.
Pa AnnaBlandiana!
La mostenire au dreptul sotul supravietuitor, in cota-parte de 1/4 din masa succesorala si fii/fiicele decedatului, toti in cota-parte de 3/4 din masa succesorala.
Masa succesoarala este alcatuita din toate bunurile proprietate exclusiva a defunctului si 1/2 din bunurile proprietate comuna cu sotia (bunuri dobandite in comun pe durata casatoriei).
Asa fiind unchiul tau nu poate mosteni toate bunurile defunctului sau tata, au dreptul la mostenire si mama lui (daca traieste), precum si surorile lui, toti in parti egale din cota lor.
Ce contează ce nume poartă? Poate să-l cheme și Otto von Bismarck, tot trebuie să împartă moștenirea cu surorile și părintele supraviețuitor (dacă mai există)
Nu conteaza ce nume poarta copiii defunctului. Conteaza doar ca sunt copiii lui. Toti au parti egale din mostenire, atat unchiul tau cat si surorile lui.
In art. 975 din Codul Civil e prevazut dreptul de moştenire al descendenţilor
"(1) Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit.
(2) Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.
(4) Moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume propriu, ori pe tulpină, când vin la moştenire prin reprezentare succesorală."
In concluzie copiii defunctului vor avea fiecare 1/5 parte din mostenire daca nu exista o sotie supravietuitoare. Daca sotia defunctului traieste cota fiecarui fiu sau fiica va fi de 3/20 parte din mostenire.
Averea se împarte în mod egal între rudele cele mai apropiate aflate în viață. Asta dacă nu a specificat în testament altceva. Dacă tatăl lui care a murit nu are soție atunci averea va merge la copiii lui, adică la unchiul tău și la surorile lui.