Cardiacii, epilepticii si alcoolicii nu vor mai primi permise auto.
Ministerul Sanatatii a propus recent spre dezbatere publica un proiect de lege care cuprinde restrictii pentru viitorii soferi. Astfel, persoanele cu tulburari grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acuta, cu afectiuni neurologice grave, crize de epilepsie sau alte tulburari subite ale starii de constienta, alcoolicii si consumatorii de droguri nu vor mai putea obtine permise auto si nici reinnoi actul.
Potrivit proiectului de act normativ aflat in dezbatere publica, comisia de examinare poate obliga candidatul sa faca un examen medical de specialitate daca suspecteaza ca acesta ar avea o boala incompatibila cu obtinerea permisului de conducere. Astfel, candidatii care solicita obtinerea permisului de conducere grupa 1 (motociclete simple sau cu atas, scutere, autovehicule cu si fara remorca) sunt obligati sa efectueze un examen medical in cazul in care devine evident ca prezinta una sau mai multe dintre afectiunile medicale prevazute in noul act normativ.
De asemenea, candidatii care vor sa obtina un permis de conducere grupa 2, profesionisti (vehicule din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1 E), sunt obligati sa efectueze examenele medicale inainte de eliberarea initiala a permisului de conducere. Ulterior, acesti soferi vor fi obligati sa reefectueze examinarile medicale ori de cate ori isi reinnoiesc permisul de conducere.
In schimb, pot obtine permis auto sau isi pot reinnoi actul soferii amatori cu insuficienta renala grava sau care au suferit un transplant de organe, ori care au un implant artificial care nu afecteaza capacitatea lor de a conduce.
Da, dar numai daca intrunesc anumite conditii prevazute in normele minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1162/2010.
Daca e proiectd e lege nu inseamna ca o sa se si aprobe, sau ca o sa se aprobe in forma propusa acum si oricum dureaza foarte mult. Depinde de gravitatea formei de epilepsie, asta numai un doctor de specialitate poate decide. Eu am o cunostinta cu probleme de natura epileptica si are carnet, ba chiar si conduce.
BalonaşDulcee întreabă:
anonim_4396 întreabă:
fundata32332 întreabă:
fundata32332 întreabă: