Iti redau mai jos prevederile anexei 1 la HG 445/1997, astfel cum a fost aprobata prin HG 558/1998, privind bursele de merit, citez:
ANEXA 1
CRITERII GENERALE de acordare a burselor şi a altor forme de sprijin material pentru elevii din învãţãmântul preuniversitar de stat, cursuri de zi
1. Acordarea de burse din bugetul de stat reprezintã o forma de sprijin material vizând atât protecţia socialã, cat şi stimularea elevilor care obţin rezultate foarte bune la învãţãtura şi disciplina.
2. Bursele de merit şi bursele de studiu se acorda elevilor din învãţãmântul preuniversitar de stat, cursuri de zi, în funcţie de rezultatele obţinute la învãţãtura. În cadrul bursei de merit se instituie bursa de performanta, acordatã castigatorilor locurilor I, II şi III la fazele naţionale ale olimpiadelor pe discipline, elevilor calificaţi la olimpiadele internaţionale, altor categorii de elevi care obţin rezultate de valoare în manifestãri interne şi internaţionale cu caracter cultural-artistic - bursa artisticã - sau cu caracter sportiv - bursa sportiva - şi cu caracter tehnico-ştiinţific - bursa tehnico-ştiinţificã.
3. Bursele se acorda în limita fondurilor aprobate cu aceasta destinaţie de la bugetul de stat şi se repartizeazã inspectoratelor şcolare de cãtre Ministerul Educaţiei Naţionale, ca ordonator principal de credite, proporţional cu numãrul elevilor din învãţãmântul preuniversitar de stat, cursuri de zi.
4. Elevii promovati pot primi burse de merit şi burse de studiu începând cu trimestrul al II-lea al clasei a IX-a (anul I), respectiv trimestrul I al claselor X-XII (XIII) şi din anii II-IV, conform criteriilor specifice stabilite anual de consiliile de administraţie ale inspectoratelor şcolare, în limita fondurilor repartizate.
5. Cuantumurile burselor de merit, de performanta, ale burselor de studiu şi de ajutor social se stabilesc de consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar judeţean sau al municipiului Bucureşti, dupã caz.
11. Bursele se acorda pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregãtirii şi sustinerii examenului de bacalaureat sau de diploma şi pe perioada practicii în producţie.
13. Numãrul beneficiarilor de burse de merit nu poate sa depãşeascã 1%, iar a celor de burse de studiu 1, 5% din numãrul total al elevilor din clasele IX-XII (XIII), respectiv, anii I-IV, la nivelul judeţului şi al municipiului Bucureşti.
14. Criteriile specifice şi metodologia de acordare a burselor se stabilesc anual, în consiliile de administraţie ale inspectoratelor şcolare judeţene şi în cel al inspectoratului şcolar al municipiului Bucureşti, având în vedere fondurile repartizate şi integralitatea efectuãrii de cãtre elevi a activitãţilor şcolare.
Metodologia cuprinde criterii suplimentare, precum şi componenta şi atribuţiile comisiei de acordare a burselor de la nivelul unitãţii de învãţãmânt, respectiv componenta comisiei de atribuire a burselor de la nivelul inspectoratului şcolar.
Nu pot constitui criterii de acordare a burselor: religia, rasa, sexul, apartenenţa politica a elevului sau a familiei acestuia, apartenenţa la organizaţii legal constituite, studiile efectuate în strãinãtate, precum şi accesul la burse din alte surse.
Criteriile specifice şi metodologia de acordare a burselor şcolare se afişeazã la unitãţile de învãţãmânt din cadrul fiecãrui inspectorat şcolar judeţean.
Consiliile de administraţie ale unitãţilor de învãţãmânt vor inainta inspectoratelor şcolare judeţene propuneri privind acordarea burselor de performanta. Inspectoratele şcolare judeţene, respectiv Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti desemneazã beneficiarii acestor burse.
15. Consiliul de administraţie al unitãţii de învãţãmânt are obligaţia de a afişa la loc vizibil decizia comisiei de acordare a burselor de merit, în termen de 3 zile de la luarea deciziei.
16. Elevii sau sustinatorii legali ai acestora pot contesta în scris hotãrârea consiliului de administraţie al unitãţii de învãţãmânt, în termen de 15 zile lucrãtoare de la data afişãrii.
Contestaţiile sunt rezolvate de cãtre comisia de acordare a burselor de la nivelul inspectoratului şcolar, în termen de 3 zile de la data expirãrii termenului de contestaţie." Numai bine!
Pentru bursa de merit nu trebuie sa depui un dosar, ci vei fi anuntata de la secretariat cand vin banii si te vei duce sa ii iei. Nu mai tin minte exact media pe care trebuie sa o ai, depinde probabil si de liceu, la mine in liceu se dadea de la 9, 94, dar au fost ani in care primeau si cei cu 9, 89. Bafta.
Din cate stiu si am vazut, dosarul pentru bursa de merit trebuie depus in fiecare an.
Buna
Bursa de merit o primesti la sfarsitul anului, in functie de medie.
(Nu trebuie sa depui nici un dosar. Daca ai media anuala foarte mare, diriginta sau dirigintele iti va spune ce trebuie sa faci pentru a intra in posesia bursei de MERIT).
Toate cele bune!