| redmaster a întrebat:

In zilele trecute s-a petrecut un scandal in familie, in urma caruia am inceput sa ne batem cu fratemeu. El are 18 ani, eu 25. Ne-am mai batut noi in trecut, ba chiar am distrus din aparaturile din casa, dar de data asta era totul mai grav. Eu fiind mai mare si mai destept, nu am vrut sa il lovesc grav, dar bineinteles nu m-am lasat. La un moment dat, dupa ce am primit cativa pumni buni, l-am prins de par si i-am dat cativa genunchi in fata fara mila. El vazand ca nu are sanse, a luat cutitul. Cu greu am reusit sa ii scot cutitul din mana, dupa care am vazut ca se duce in baie cu mama sa se spele pe maini, iar gresia era plin de sange. Am vazut ca ii grava situatia, am vrut sa sun la 112. Cand am vrut sa ridic telefonul, am simtit o caldura la ceafa, iar cand mi-am pus mana, toata palma imi era de sange. Am sunat fara ezitare la 112. A iesit politia, desi am cerut si o salvare, ei au venit abia dupa ce politia le-a chemat. Ne-a dus pe amandoi la spitalul judetean. Pe mine m-a cusut la ceafa, pe el a vrut sa-l tina pana a doua zi pentru ca s-a taiat tendonul la degetul mic si trebuia operat, dar a decis ca vine cu mine acasa, si merge inapoi a doua zi. A doua zi n-a mers, abia in ziua urmatoare, insa in ziua de dupa ce am iesit de la spital, a iesit politia, si ne-a spus ca avem 60 de zile la dispozitie sa depunem plangere, sau, daca nu se face asta, o sa fim chemati sa facem o declaratie de impacare.
Eu am decis sa astept, sa vad cum se comporta in aceasta perioada, dar totusi as vrea sa stiu ca in ce categorie s-ar pune situatia. Tentativa de omor sau ar scapa pentru autoaparare?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Raspunsul corect depinde de faptul daca ti-a fost pus viata in pericol, daca este asa atunci poate fi tentativa la infractiunea de omor.
Conform Codului penal, citez:
"ART.188.Omorul  
(1) Uciderea unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.  
(2) Tentativa se pedepseşte.  
ART.199.Violenţa în familie  
  (1) Dacă faptele prevăzute în art. 188, art. 189 şi art. 193-195 sunt  săvârşite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime.
  (2) În cazul infracţiunilor prevăzute în art. 193 şi art. 196 săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu. Împăcarea înlătură răspunderea penală."
Conform Codului de procedura penala plangerea prealabila se face in maximum 3 luni de la data infractiunii.
Daca vrei sa faci plangere penala atunci ar fi trebuit sa mergi la nedicul legist, pentru certificat medico-legal.
Parerea mea este sa va impacati, daca impacarea mai este posibila.

0 răspunsuri: