| elyn a întrebat:

Legea 358 din 18.12. 2013 pentru modificarea art.196/1 din legea 95/2006, Legea pentru promovarea asistentilor medicali la nivelul studiilor superioare cu pastrarea gradului principal, adoptata 20.01 2014, ma poate ajuta sa-mi pastrez gradul principal,avand in vedere ca am lucrat in laborator de analize medicalae unde am si gradul,apoi am facut facultatea si lucrez in prezent pe medicina generala, sa nu mai fiu nevoita sa mai dau odata gradul principal? Multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Sigur vei pastra gradul principal, de altfel prevederile legii 358/2013 sunt o aplicare a principiului pastrarii drepturilor castigate, citez:
"ARTICOL UNIC
Articolul 196^1 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 372 din 28 aprilie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 196^1. - (1) Asistenţii medicali absolvenţi de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată într-o specializare de profil clinic care au dobândit gradul de principal şi, ulterior, au absolvit studii superioare de asistent medical generalist ori moaşă se încadrează în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradului de principal şi a gradaţiei avute la data promovării.
(2) Se consideră specializări de profil clinic potrivit prevederilor alin. (1) următoarele: asistent medical generalist, asistent medical obstetrică-ginecologie, asistent medical de pediatrie, asistent medical de ocrotire.
(3) Asistenţii medicali cu profil paraclinic, farmacie, medicină dentară, balneofizioterapie, încadraţi în sistemul public în baza diplomei/certificatului de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată de specialitate, care au absolvit studii superioare în profilul acestora, se încadrează în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradului de principal şi a gradaţiei avute la data promovării.
(4) Asistenţii medicali încadraţi în sistemul public în baza diplomei/certificatului de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată de specialitate, care au absolvit studii superioare în profilul acestora şi, ulterior, obţin gradul de principal în profilul studiilor superioare absolvite, beneficiază de încadrarea în funcţia de asistent medical principal corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradaţiei avute la data promovării."

| elyn explică (pentru Ioandelasal):

Buna seara! Am grad principal-laborator, am terminat facultatea (4 ani) asistent medical generalist licentiat,(in mai se implinesc 3 ani,de cand lucrez ca generalist),eu unde ma incadrez,profil paraclinic (asa cum ar fi firesc)? Nu mi se recunoaste gradul, am cerut raspuns de la OAMMR, acum, incerc la MINISTERUL SANATATII,(pot da examenul de macar gradul principal, la 3 ani, nu la 5ani? asa am inteles)unde sau cui trebuie sa ma adresez? Mii de multumiri, o seara buna!

| Ioandelasal a răspuns (pentru elyn):

Conform legii citate ar trebui sa ti se pastreze gradul principal. Ai facut bine ca te-ai adresat Ministerului, trebuie sa primesti un raspuns in cca 30 zile.

2 răspunsuri: