| Lina1993 a întrebat:

Bună, TPU! Ma confrunt cu următoarea problema și nu știu cui sa ma adresez: Eu locuiesc momentan în Bistrița, la domiciliul prietenului meu, locul în care am și atelierul de pictura-unde îmi desfășor activitatea artistica în sistem "freelancer" (nu aparțin de o firma, nu sunt înregistrată la stat). Pandemia m-a prins în vizita la părinții mei, la Iași (locul pe care încă am buletinul, înca nu apucasem sa fac mutația pe Bistrița). Având în vedere faptul ca deși de pe 15 mai se ridica starea de urgenta, am înțeles ca între județe nu se poate călători fără vreun motiv întemeiat. Cum as putea sa ma întorc la Bistrița? Având în vedere ca sunt scoase trenurile pe ruta respectiva, ar vrea prietenul meu sa vina după mine sa ma ia cu mașina, însă neavând același nume de familie, cum poate justifica faptul fără sa riște o amenda? Eu aici nu am condiții de lucru si am nevoie imperiala sa-mi continui lucrul în atelier, la Bistrița. Polițiștii au pareri diferite și interpretează diferit, cui as putea sa ma adresez? Ma puteți ajuta cu un sfat? Mulțumesc mult

4 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

Daca aveai mutatie la el, era poate mai simplu... (pentru tine sa ajungi acolo cu ceva, nu pentru el sa vina dupa tine.)

Insa in situatia de fata, cred ca o problema medicala ce nu poate fi rezolvata acolo, - ci doar la Iasi, ar fi solutia.
Sau deplasare de la munca, daca poate vorbi cu sefii lui.

| Violleta2022 a răspuns:

Mie teama ca nu ai cum sa ajungi in Bistrita, pana nu se ridica interdictia. Nu ai cum justifica ca locuiesti acolo, odata ce pe buletin nu ai facut mutatia. Nici prietenul tau nu are voie sa vina sa te ia, nefiind justificata legal deplasarea.
Amenda daca sunteti prinsi este de 2000 lei de caciula.
Se pare ca starea de urgenta se va prelungii pana in 15 Iunie, fiindca s-au inmultit ingrijorator cazurile de infectati.
Stai linistita acasa la parinti, ca nu ti se intampla nimic!

| anonimg a răspuns:

Nu contează ce adresa sau mutație ai pe buletin. Tu ești acasă la Bistrița. Deci treci pe hârtie domiciliul de Bistrița.
Exista pe undeva niște numere de telefon la care se pot cere informații în timpul ordonanței militare; sunt persoane care răspund oficiali ai guvernului. Le spui problema și eventual prietenul tau va primi o hârtie la mâna pentru distanța care o va parcurge dus-intors (și pentru tine).
Nu știu dacă te ajută pagina asta de internet: https://gov.ro/ro/contact

| Adry05 a răspuns:

Dacă poți cumva să justifici prin ceva activitatea profesională de la atelier, poți să te legi de asta. pe el nu-l pune să vină că numa îl expui aiurea la risc de amendă