| Syrten a întrebat:

Buna TPU!
Muncesc la o firma de 20 de ani si am sariul cu 200 de lei mai mic decat al unei colege care are 10 ani vechime, prestam aceeasi activitate, avem varsta apropiata una de cealalta, dar salariile difera. Am sesizat acest aspect directorului si mereu a intervenit o scuza precum faptul ca nu am purtat echipament ( port din cap pana in picioare spre deosebire de ea, culmea ), sau ca din cauza disciplinei ( am foarte bine in tabelul respectiv ).
As vrea sa stiu cum pot actiona pe cale legala intrucat sa mi se respecte drepturile salariale si egalitaea la locul de munca. Totodata ce lege pot aduce in discutie in acest caz?
Va multumesc!

15 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Exista principiul "La munca egala, salariu egal."
Acest principiu se bazeaza pe prevederile Codului muncii si pe prevederile privind interzicerea discriminarii.

| Syrten explică (pentru Ioandelasal):

Muncim pe acelasi sector, aceleasi atriburii, salariul difera, prestez mult mai mult decat respectiva. Exista vreo lege/ metoda de a face plangere in ceea ce priveste aceasta diferenta? Mi se pare discriminare intr-un fel sau altul

| Ioandelasal a răspuns (pentru Syrten):

In primul rand depune o cerere scrisa la conducerea firmei, solicitand marirea salariului, cel putin la nivelul colegei tale.
Daca nu se rezolva intr-o luna poti depune o actiune in judecata, dand in judecata firma pentru inegalitate de tratament.
Ar fi bine sa consulti un avocat specializat pe dreptul muncii, te poate sfatui si apoi, daca nu rezolvi direct cu firma, sa redacteze cererea de judecata si sa te reprezinte in instanta.

| darrio2007 a răspuns:

Nu rezolvi nimic. Eu am salariul la fel ca unul care lucreaza in aceeasi meserie de doar 7 ani. Eu avand 30 de ani de vechime in aceeasi meserie.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca lucrezi la privat nu e nimeni obligat să îți ofere același salarii că al colegilor.

| Freya1 a răspuns:

Poate mereu sa îți bage scuze ca nu te ridici la standardele lui x, ar tu nu poți sa demonstrezi ca nu e asa.Si daca te-ar pune la o proba de lucru ar putea face in asa fel încât sa nu te descurci și tot nu câștigi.Plus ca trebuie sa mergi sa te plângi, sa se facă dosare, ancheta etc și nu știu cum vei lucra tu în timpul asta la ei.

Schimba-ti locul de munca dacă ți se pare ca ești neandreptatita.

| Frank51 a răspuns:

Mie când nu mi-a convenit salariul am plecat și am primit întotdeauna considerabil mai mult în altă parte. Nu cred că e ok să te cerți și să ai o viață grea la muncă purtând supărare pe alți angajați, chit că sunt superiori. Aplică la alte joburi și când ai luat în altă parte îți bagi demisia frumos.

| Syrten explică (pentru Frank51):

Nu imi permite varsta din pacate, ma apropii curand de pensie

Răspuns utilizator avertizat
| haileewatson a răspuns:

Citeste regulamentul de ordine interioara sau politica de acordare a maririlor de salariu. Si poate gasesti acolo ceva ce ai putea folosi in avantajul tau, de exemplu un paragraf care scrie ca se dau mariri o data la X ani.
Altfel, poate ar fi mai bine sa iti cauti alt loc de munca mai bine platit. Intodeauna vei gasi un salariu mai bun daca pleci la alta firma.
Ultima varianta daca vrei sa ramai la firma asta e sa iti iei un avocat specializat in dreptul muncii dar costa bani si timp

| DeMicUnCălător a răspuns:

Egalitatea și dreptatea sunt doar o iluzie. AȘA CEVA NU EXISTĂ

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Totul depinde cât de mult pupi pe șef în dos. Dacă colega ta a pupat bine în anumite părți, primește bani în plus. Pupatul în fund sa știi ca în ziua de azi se plătește bine. Uită-te la parlamentari când de bine trăiesc ei pentru ca trag împreună din același ciolan. În România, pentru a supraviețui, trebuie sa iei și lecții de pupincurism.

Răspuns utilizator avertizat