Doar in prezenta executorului judecatoresc si cu o hotarare definitiva si irevocabila pot face ecest lucru; dar... tupeul bate instanta.
Conform Codului de procedura civila, citez:
"ART. 680.Accesul la bunurile debitorului
(1) În vederea executării unei hotărâri judecătoreşti, executorul judecătoresc poate intra în încăperile ce reprezintă domiciliul, reşedinţa sau sediul unei persoane, precum şi în orice alte locuri, cu consimţământul acesteia, iar în caz de refuz, cu concursul forţei publice.
(2) În cazul altor titluri executorii decât hotărârile judecătoreşti, la cererea creditorului sau a executorului judecătoresc, depusă odată cu cererea de încuviinţare a executării silite ori pe cale separată, instanţa competentă va autoriza intrarea în locurile menţionate la alin. (1). Instanţa se pronunţă, de urgenţă, în camera de consiliu, cu citarea terţului care deţine bunul, prin încheiere executorie care nu este supusă niciunei căi de atac.
ART. 681.Identificarea bunurilor urmăribile
(1) Executorul judecătoresc are dreptul să identifice bunurile urmăribile ale debitorului şi, la locul unde ele se găsesc, să îndeplinească asupra lor acte de executare, în prezenţa debitorului sau a unuia dintre membrii majori ai familiei sale ori a unei alte persoane majore care se află în acel loc, iar în lipsa acestora, în prezenţa unui agent al forţei publice sau, în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege, a 2 martori asistenţi.
(2) Identificarea bunurilor urmăribile şi efectuarea actelor de executare la domiciliul sau la sediul altei persoane decât cel al debitorului se pot face, în lipsa acordului persoanei respective, numai cu autorizarea prealabilă a instanţei de executare, dată potrivit art. 680 alin. (2)."
Recuperatorii, care nu sunt executori judecatoresti, n-au dreptul sa intre nici in casa debitorului, cu atat mai putin in casa altuia si nici nu pot obtine o hotarare judecatoreasca pentru a intra.
Draga Florin,
O sa iti povestesc din experienta, ca am lucrat fix cu cardurile de credit Euroline American Express care se dau cu buletinul in Altex si pe care nu le recomand nici dusmanilor.
Omul ia credit pe x luni. Ii vine factura acasa unde este trecut totalul si un minim de plata care e scris cu un font mai mare decat totalul. Majoritatea achita acel minim de plata care reprezinta un procent din rata (pentru ca acele contracte aia din magazin le fac pe banda rulanta ca cel mai probabil sunt platiti la norma si evident nu informeaza clientii, si din pacate in Romania foarte multi oameni nu au educatie financiara). Diferenta neachitata se reporteaza luna urmatoare impreuna cu rata din luna respectiva plus dobandile aferente lunii precedente, neachitate integral. Totodata, cardurile au disponibilile si o limita de bani pe care daca ai nevoie, o poti retrage. Aici incepe "distractia". Cat ai retras iti vine toata suma plus rata plus datorii in urmatoatea factura.
Astfel 80% din portofoliul de clienti se afla in situatia de a fi datori vanduti si purtati in instanta, chiar si daca nu se prezinta omul, se judeca in lipsa si prin ordin judecatoresc, judecatorul emite dispozitie prin care recuperatorii, in functie de suma restanta vin in casa sa evalueze bunuri pe care sa le recupereze. Daca nu, se trece la executare silita (adica judecatorul emite dispozitie ca in x zile proprietarul sa puna la dispozitie imobilul spre a fi valorificat de catre institutia de credit).
Iti recomand tie, si celor care citesc comentariul meu, daca vreti sa achizitionat produse strangeti bani lunar 50 lei, 100 lei, atat cat puteti si cumparati produsul cu banii jos, fara rate, altfel, din pacate consecintele pot fi iriemediabile in multe cazuri si termenii contractuali sunt destul de neclari si ambiguu si nu va ajuta OPC. Din cate am vazut, foarte multi oameni dintre cei care au dat firma in judecata au castigat. Dar, trebuie bani si multi nu ii au...
anonim_4396 întreabă: