Din cate stiu, buletinul se elibereaza pe baza certificatului de nastere si dovada domiciliului(actul de inchiriere sau proprietate a domiciliului).La ultimul act te poate insoti detinatorul acelui act(bunici, proprietar, detinator de act).Cel mai bine este sa te adresezi la Politie, Evidenta Populatiei si sa vorbesti cu un functionar care-ti va spune mai precis in cazul tau special.
Prima carte de identitate se elibereaza dupa implinirea varstei de 14 ani si trebuie sa mergi la SPCLEP de care apartii impreuna cu un parinte sau cu reprezentantul legal, in cel mult 15 zile de la implinirea varstei de 14 ani.
Actele necesare le vezi aici:
http://depabd.mai.gov.ro/eliberare_CI_14.html
Bună!
C.I. ( Cartea de Identitate, NU "buletinul" ) TREBUIE făcută în termen de 15 zile DUPĂ împlinirea vârstei de 14 ani ( NU cu "3 luni inainte" )!
"In conformitate cu prevederile legale, cetățenii sunt obligati sa se prezinte, in termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani sau cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai putin de 15 zile, la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor la care sunt arondati cu domiciliul sau reședință, pentru a solicita punerea in legalitate cu un act de identitate.
Nerespectarea acestor prevederi atrage raspunderea contraventionala, care se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 40 lei si 80 lei, fara a exista posibilitatea achitarii, in 48 de ore, a jumatate din minimul sumei prevazute. " - SURSA :
http://depabd.mai.gov.ro/cadru_legal.html
Trebuie să mergi la Direcţia de Evidenţă a Populaţiei de care aparţii!
Vezi alte detalii la linkul :
http://depabd.mai.gov.ro/eliberare_CI_14.html
Toate cele bune!
Dacă nici unul dintre părinţi NU poate fi prezent în ţară ( la acel moment ), atunci, oricare dintre ei, poate întocmi o Procură prin care-l împuterniceşte/desemnează pe unul dintre bunici ( spre exemplu, mai ales că locuieşti cu dânşii ) să te însoţească la sediul S.P.C.L.E.P. pentru a depune actele pentru C.I.
Acea Procură se poate întocmi la o Reprezentanţă Diplomatică a României ( Ambasadă sau Consulat ) din ţara respectivă!
Sau la un Notar public din acea ţară; dar, în general, la Notar este mai SCUMP + că trebuie tradusă în Limba Română...
Apoi, îţi trimite Procura ( în original ) prin Curier rapid sau Poştă!