Conform Art. 561 din Codul Civil (CC) fiecare proprietar are dreptul (nu obligatia) de a-si ingradi proprietatea. Conform Art. 662 rezulta ca este si obligatie. In aceste conditii se poate face prin cheltuieli comune sau unul face gardul si recupereaza banii (amiabil) de la vecin sau prin instanta.
Ce legătură are faptul că "vecina ta din dreapta are o distanță de un metru în spatele casei" cu "cine ar trebui să facă gardul"?
Gardul dintre două proprietăți ori se face de comun acord și este suportat de ambii proprietari, ori fiecare proprietar își face (sau nu) un gard propriu pe terenul lui, fără să încalce terenul celuilalt.
Nu e nimeni obligat sa facă gard. Cine vrea gard acela il face pe cheltuiala lui si fara a incalca proprietatea altuia. Contributie pentru gard de la vecina poti obtine doar daca cadeti la intelegere in acest sens.
Fiecare proprietar este obligat de Lege sa facă gard în dreapta proprietatii. Daca nu este de acord vecinii din dreapta apelezi la poliție.
Asta e obiceiul locului. Politia nu il poate obliga pentru ca nici legea nu o face.
Gardul se face in comun. Sau il face unul singur daca e deranjat si nu se inteleg.
Cine vrea sa delimiteze proprietatea prin gard. Daca vecina nu vrea gard, nu poti sa o obligi.
In zuna unde am casuta de vacanta regula este ca vecinul din amonte face gardul la hotarul din aval al proprietatii sale.
Codul Civil:
Art. 662: Obligaţia de construire a despărţiturilor comune
(1) Oricare dintre vecini îi poate obliga pe proprietarii fondurilor învecinate să contribuie la construirea unei despărţituri comune.
(2) În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului.
Prevederile art. 662 este relativa, ca sa nu o numesc altfel. De ce spun asta? Pai daca un vecin vrea sa-si ingradeasca proprietatea sus la munte, ma poate obliga sa contribui si eu?
De altfel Codul civil prevede ca u proprietar poate sa nu pariticipe la cheltuieli cu despartiturile daca nu trage foloase in urma acestora.
Daca este vecin cu tine la munte, da! Altfel vad ca te constitui in Parlament si hotarasti ce-i bine si ce nu-i bine in lege! Nu-i nimic relativ ci este un articol de lege care se pune in aplicare cu ajutorul justitiei, daca trebuie.
In lume totu-i relativ.
Care justitie? Cea care ma poarta prin salile de judecata din 2011 ca sa corecteze titlul de proprietate? Si nu e ca as vrea teren in plus sau in minus. Doar aducerea in acte la realitatea din teren privind destinatia si locatia: intravilan in loc de extravilan.
Am atatea exemple ca nu mai am incredere in dreptatea celor care judeca.
Cat priveste parlamentul, atata timp cat este compus di persoane pe care le respecti pentru faptul ca nu stiu nimic, da-mi voie sa-ti spun ca sunt unele legi facute prost.
Fiindca esti pensionar militar iti dau un exemplu din legea pensiilor militare. Citeste art.108 din Legea 223 si vezi ce intelegi? Procentele respective se iau in calcul la calculul pensiei sau se adauga la pensia calculata. Si nu este gaselnita mea: cateva instante au mers pe varianta a doua. Si era normal, deoarece, prin Decretele nr. 141/1967 și 214/1977 - care nu sunt abrogate - si prin care s-a dispuns constituirea pensiei suplimentare, se prevede la art. 63, pct.2) "Pensia suplimentară se plăteşte deosebit de pensia militară de stat, indiferent de cuantumul acesteia din urma."
La civili se plateste separat, la militari nu, ea se include. O spun deoarece am militari in familie.
Poate sa fie luat un drept al pensionarilor?
Eu sunt in situatia asta. O viata am platit pentru pensia suplimentara si si-au batut joc de noi. La mine (in decizie) nu este inclusa pensia suplimentara. Mai mult: m-a pus dracu sa bag 10 ani de munca in viata civila la ei si nu m-a ajutat cu nimic, desi in acei ani am platit tot contributii la stat. Apoi, dupa adaugarea acelor ani, mi-a reiesit ca am 30 de ani de munca, in total. I-am sunat si le-am spus sa mai calculeze o data ca eu am 34 din care 11 luni si 10 zile nu le-am valorificat la ei. Deci trebuia sa le iese 33 de ani. M-a sunat un imbecil de ofiter care nu pricepea nimic. Eu il intrebam: unde-s cei 3 ani? El imi spunea nu i-ati valorificat! Eu ii spuneam ca numai 11 luni nu le-am valorificat, idiotul spunea ca de aia sunt numai 30. Sa nu mai vorbesc de cei 3 ani de Sc. Militara (Academia Trupelor de Uscat de astazi). La civili, cei care au facut armata inainte de a lucra li s-avalorificat ca vechime. Noua, cei 3 ani de Sc.M., nu ne sunt valorificati.
Vezi, de aceea am spus ca legile sunt proaste, deoarece is facute de neaveniti. Daca art.108 din lege ar fi spus clar unde se aplica acele procente, nu ar mai fi bulibaseala. Si iti mai spun ceva: se bazeaza mult pe cunostintele profesorilor de specialitate. Si nu este corect, deoarece acestia vad problemele scolastic. Practicienii cunosc cel mai bine cum ar trebui facuta o lege.
M-am luptat si pentru drepturile a doa persoane ci dizbilitati. Inainte de modificrea Legii 446/2006 la drepturile acestor persoane era o fraza care putea fi interpretata ca o asemenea persoana are dreptul la cele 3 facilitati inscrise in acel articol sau numai la una din ele. Si bineinteles ca fiecare judet interpreta dupa cum credea acel articol.
Sistemul nostru de justitie mai sufera si din alt punct de vedere. Lipsa personalului calificat in functia de judecatori. Vezi ca judecator cate o fita sau un filfizon care este necasatorit si judeca divorturi sau probleme de familie. Ce stie acela despre familie? In SUA nu poti ajunge judecator decat daca ai o varsta de cel putin 45 de ani, experienta de viata si experienta in meserie.
Amandoi contribuiti daca vreti gard. Juma-juma. Va intelegeti si faceti impreuna, intrucat lungimea comuna a terenurilor este aceeasi, dati pe jumate. Sau unul face jumatate, celalalt face cealalta jumatate de gard.
MrBoostRPG2 întreabă: