| CatalinaMA a întrebat:

vin sa va adresez o intrebare la care sper sa ma puteti ajuta..pe 15 august anul acesta urmeaza sa implinesc 18 ani insa pe 19 iunie urmeaza sa plec in Italia, intorcandu-ma pe 18 august. imi pot schimba buletinul inainte sa plec? daca da, o sa mi se elibereze inainte de plecare? ..pentru a nu intampina probleme la intoarcere cu buletinul expirat.

Sper ca m-am facut inteleasa si o sa primesc un raspuns cat mai reped, sa stiu daca imi cumpar biletul si sa faca parintii declaratia aceea, app imi trebuie si pasaport?(eu stiam ca pana la 14 ani e necesar). Multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform OUG 97/2005, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, preschimbarea CI se poate face cu 180 de zile inainte de expirarea valabilitatii CI actuala, asa ca poti merge sa o preschimbi de pe acum.
Daca ai CI valabila nu mai ai nevoie de pasaport, Italia face parte din UE si, in tarile UE, se poate calatori si numai cu CI.
Poti merge sa-ti preschimbi CI pana pe la 20 mai si o sa primesti noua CI inainte de plecarea in Italia.

| CatalinaMA explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc pentru raspuns!

9 răspunsuri:
| zdrangoi a răspuns:

Iti poti schimba buletinul inaintea datei, explicând situatia.
pasaport nu ai nevoie, Italia ca si noi este tara UE, poti intra numai cu actul de identitate.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

DA, se poate :)

C.I. ( Cartea de Identitate, NU "buletinul" ) TREBUIE reînnoită/schimbată ÎNAINTE de împlinirea vârstei de 18 ani!

Poţi să-ţi schimbi C.I. cu cel mult 6 luni şi/sau cu cel PUŢIN 15 zile ÎNAINTE de a expira.

"In conformitate cu prevederile legale, cetățenii sunt obligati sa se prezinte, in termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani sau cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai putin de 15 zile, la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor la care sunt arondati cu domiciliul sau reședință, pentru a solicita punerea in legalitate cu un act de identitate. Nerespectarea acestor prevederi atrage raspunderea contraventionala, care se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 40 lei si 80 lei, fara a exista posibilitatea achitarii, in 48 de ore, a jumatate din minimul sumei prevazute. " - SURSA :
http://depabd.mai.gov.ro/cadru_legal.html

Trebuie să mergi la Direcţia de Evidenţă a Populaţiei de care aparţii!

Vezi alte detalii la linkul :
http://depabd.mai.gov.ro/eliberare_CI_18.html

Toate cele bune.

| CatalinaMA explică (pentru bursuc001):

Multumesc frumos pentru informatii!

| bursuc001 a răspuns (pentru CatalinaMA):

Cu plăcere happy

O zi frumoasă.

| CatalinaMA explică (pentru bursuc001):

Si mi-l elibereaza in termen normal, incat sa il ridic pana sa plec?

| bursuc001 a răspuns (pentru CatalinaMA):

Da, se eliberează în termen normal ( în medie, cam 7-10 zile lucrătoare ).

| Pardelian a răspuns:

Poti sa te intorci linistita cu buletinul expirat si ai nevoie de pasaport doar in tarile care nu sunt membre ue

| CatalinaMA explică (pentru Pardelian):

Nu exista nici o problema daca il schimb cu 2 luni inainte sa implinesc 18 ani? ma gandeam ca nu merge sa fac asta cu asa mult timp inainte, adica asa am mai auzit de la alte persoane. si cu buletinul expirat o sti din proprie experienta?