anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Vreau să depun plângere la poliție și să-i dau în judecată pe părinții iubitului meu. Mă vorbesc de rău și mă jignesc fără să aibă motive întemeiate, atât pe mine cât și pe ai mei, inclusiv pe mama care este decedată. Fac toată drama asta de câteva luni, iar eu m-am săturat, uneori apar neînțelegeri între mine și iubitul meu numai din cauza lor. M-am informat doar de pe internet până acum și am găsit că aș putea să depun plângere pentru defăimare, calomnie, denigrare și insulte. Îmi poate oferi cineva mai multe detalii?

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ce spui tu nu sunt infractiuni si nu are rost sa faci plangere la politie, politia nu are atributii in asemenea cazuri.
Ce poti face legal este sa-i dai in judecata, pe cale civila, in baza raspunderii delictuale, pentru incalcarea dreptului la viata privata si la demnitate.
Conform Codului civil, citez:
"ART. 71. Dreptul la viaţa privată  
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private.  
  (2) Nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni în viaţa intimă, personală sau de familie, nici în domiciliul, reşedinţa sau corespondenţa sa, fără consimţământul său ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.
  (3) Este, de asemenea, interzisă utilizarea, în orice mod, a corespondenţei, manuscriselor sau a altor documente personale, precum şi a informaţiilor din viaţa privată a unei persoane, fără acordul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.
  ART. 72. Dreptul la demnitate  
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.  
  (2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75. "
Bineinteles ca trebuie sa ai probe in sensul celor afirmate, altfel vei pierde procesul.

| Violleta2022 a răspuns:

Asigura-te ca ai dovezi scrise, filmate sau martori dispusi sa depuna marturie, ca altfel cazul tau nu este decat barfa, fara temei legal.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Si crezi ca o sa obtii ce? Un proces in civil care va dura luni bune si va costa bani

| romeo78 a răspuns:

Da, un avocat trebuie să vă luați. Apoi, cu ajutorul avocatului depuneți o reclamație împotriva părinților. Ar fi bine să aveți cu telefonul o înregistrare video - audio a comportamentului părinților. Apoi vă interesați cu avocatul dacă înregistrarea audio-video este acceptată de instanță, dacă nu trebuie să faceți tot la tribunal o cerere pentru monitorizare și înregistrare audio - video a locuinței pentru a dovedi comportamentul reclamat! Altfel nu aveți sorți de izbândă, iar unica soluție ar fi ca împreună cu iubitul să vă mutați!

Răspuns utilizator avertizat