| MilkyWayFarAway a întrebat:

Bună.

Vreau să întreb dacă angajatorul se poate obliga pe angajații care sunt în schimbul 2 să vină în schimbul 1?

Am căutat pe codul muncii și acolo scrie că repausul zilnic este de 8 ore dar altceva nu am găsit în legătură și mie se pare foarte puțin timpul de repaus mai ales în situația asta.

3 răspunsuri:
| StoicAnalysis a răspuns:

Programul de lucru tine de regulamentul intern al societatii respective. Si patronii au voie in caz de forta majora de lucru, sa cheme la munca, angajatii. Atata timp cat nu se taie din timpul de repaus si nu lucrezi saptamanal mai mult de 40 de ore fara sa fi platit in plus.

In cazul tau, este nevoie sa studiezi cu atentie contractul tau individual de munca si sa vezi ce anume nu se respecta in contract. Iar daca ai gasit ceva in contract ce nu se respecta, poti face o reclamatie la ITM ( Inspectoratul Teritorial de Munca ).

Stiu asta, pentru ca am diploma de inspector de resurse umane eliberata de minister. Lucru ce a fost posibil pentru ca am invatat codul muncii.
Sper ca te-am lamurit. Spor la munca!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Programul de lucru se stabileste de catre angajator.
In cazul expus ii poate obliga, bineinteles nu-i poate obliga sa lucreze in continuare si in schimbul 2.

| eliancodrut a răspuns:

Nu, nu scrie ca repausul este de 8 ore zilnic. Spune ca intre turele de munca repausul trebuie sa fie cel putin 8 ore pentru odihna. Dar sunt si alte conditii: de regula, deci de regula, saptamana de lucru trebuie sa nu depaseasca 40 de ore de munca. In cazuri in care se depaseste - fiind nevoie de munca suplimentara -, acestea se recupereaza in alte perioade, astfel incat in 4 luni sa fie egale cu 40 de ore saptamanal. Sunt si exceptii prevazute de Codul muncii.
Daca am inteles bine, tu te referi sa lucreze 16 ore? In acest caz este ilegal, deoarece perioada maxima de lucru continuu este de 12 ore.