| Deyannn11 a întrebat:

Buna ziua, am 2 întrebări la care caut răspuns cu privire la partea rutieră.
1. In August 2022 am avut un accident, țin sa menționez ca aveam mai putin de 1 an de experiența si a fost implicată o victima in accident, victima aflându-se pe bancheta din spate, mai departe ajungand la spital pentru îngrijiri medicale si rămânând pentru 2 săptămâni in spital pentru ca a fost ceva mai complicat, in momentul de față este perfect normala acea persoana recuperandu-se după cele 2 săptămâni de spitalizare, iar din acea seara, mi-a fost data o dovada de circulație pe care o reinnoiesc lunar, iar întrebarea este, cat va mai dura procesul sau ce sfat imi puteți da? Să-mi iau avocat ca sa continue procesul?
P.S: Persoana nu a depus nicio plângere penală.

2. Acum, circulând cu dovada, pot da de o alta categorie de permis?

Mulțumesc frumos.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Nimeni nu poate sa-ti spuna cat va dura un proces, se stie doar cand incepe si vei afla cat dureaza atunci cand se va termina.
In orice caz, in functie de situatie, poate dura de la 6 luni la cativa ani.
Ar fi bine sa-ti angajezi un avocat, poate sa grabeasca putin procesul.
Si daca esti vinovat puteai incheia un acord de recunoastere a vinovatiei, se termina mult mai repede procesul si daca erai condamnat pedeapsa se reducea cu o treime.
2.Nu spui pentru ce infractiune esti judecat.
Poti obtine o noua categorie doar daca fapta ta nu este o infractiune in cazul careia este interzisa prezentarea la examinare pentru obtinerea permisului.

3 răspunsuri:
| mi25 a răspuns:

Eu cred ca nu exista inca proces pe rol. Cred asta din mai multe motive:
1. Daca ar exista poces penal sau actiune civila pentru despagubiri, deja ar fi trebuit sa pimesti documente care sa ateste aceste lucruri, primite de la parchet sau judecatorie.
2. Daca accidentul necesita cel mult 90 de zile de ingrijiri medicale (atentie, nu numai cele de spitalizare), fapta nu este penala.
3. Daca nu ai primit nici o instiintare, decizie etc. de la parchet, fa o cerere prin care sa intrebi care este situatia dosarului tau.
Eu am patit asa ceva cu o plangere: mi-a fost trimis raspunsul la alta adresa.

| Deyannn11 explică (pentru mi25):

Asta este ideea, ca pana in acest moment, de aproape 1 an nu am primit nimic acasa.

| mi25 a răspuns:

Completare la ce am scris.
Daca circuli cu dovada inseamna ca cercetarea parchetului inca nu este incheiata. Daca cercetarea ar fi incheiata, prin deciziaparchetului, fapta ar fi scoasa de sub urmarire penala si fapta ar fi contraventie, pedepsita conform Codului rutier: cu amenda si eventual cu suspendarea dreptului de a conduce.