| Marcel1122 a întrebat:

Buna ziua. Am avut neplăcerea sa fac un accident auto in care eu am fost vinovat si cu aceasta ocazie am aflat ca aveam RCA-ul expirat. Am fost amandoi la politie si am declarat accidentul dar nu stiu ce se va intampla mai departe cu reparatiile celeilalte masini. Trebuie sa ii dau eu banii sau trebuie sa ma dea in judecata? V-a trebui sa isi repare masina pe banii ei si pe urma sa recupereze banii de la mine? De asemenea, ce pot eu sa fac daca ea se duce la un service si o repara la de 5 ori pretul pietei. S-a mai aflat cineva in situatia asta?

6 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Legal, pagubitul ar trebui sa se adreseze Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România unde va depunde un dosar pentru despagubire.
Apoi cei de la BAAR se vor indepta asupra ta sa isi recupereze banii.
Daca are Casco iti poate repara masina pe Casco si ei se vor indrepta asupra ta sa isi recupere prejudiciul.

Soferul pagubit se poate duce la orice service vrea el, e dreptul lui. Si in mod normal se va duce la reprezentanta sa ii repare masina cu piese originale ca doar nu e pe banii lui. Eu asa am facut de fiecare data cand am beneficiat de asigurare cuiva.

Acum te poti intelege amiabil cu el sa ii platesti reparatia daca vrea si el bineinteles. Dar iarasi, e dreptul lui sa o repare la orice service vrea.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Adica daca nu te da in judecata tu nu dai banii? Ce oameni de rahat sunt in Romania tu esti vinovat si tot tu faci pe desteptul? Normal ca tu plătesti reparatia este vina ta nu a celulalt sofer. Daca erai tu in locul lui si ăla era vinovat si nu plătea ce ai fi facut?

Bula
| Bula a răspuns:

Va trebui sa platesti reparatiile facturate de la tine, indiferent ce suma va fi.
Daca nu platesti, atunci te va da in judecata si va trebui sa platesti si cheltuielile de judecata + cele de executare.
Incearca intai sa te intelegi cu pagubitul/a!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In cazul expus este cel mai bine sa te intelegi cu celalalt si sa-i platesti reparatia masinii, faci economie de bani si timp.

| siriusblack98 a răspuns:

Saaauuu, iti faci asigurare RCA, te intelegi cu persoana respectiva sa astepte o zi pana intra in valabilitate si apoi ii dai asigurarea. Era bine sa faci asta inainte sa va duceti la politie sa declarati accidentul.

| Ionut2025Tz a răspuns:

Pe scurt esti bun de plata. Agreaza cu cealalta parte implicata in accident la ce service repara, si plateste factura serviceului. Daca ajungi la judecata te va costa mult mai mult decat daca te intelegi cu cealalta parte. Daca ajungi la judecata vai plati factura de la service, onorariul avocatului ei, onorariul avocatului tau, cheltuieli de judecata, plus dobanda penalizatoare la suma neplatita de pe factura, cheltuieli cu executarea judecatoreasca, etc.
Avantaj ii dai banii mai tarziu, dezavantaj platesti 1.5 pana la de 2 ori valoare facturii initiale, in functie de cat de mult se intinde procesul.
Faza cu declararea accidentului pana cand te trezesti tu sa iti faci asigurare se numeste inselaciune si se pedepseste penal. Nu cred ca vrei sa fi fetita celulei pentru cativa lei.