1.Da, ii poti tine, daca ai conditii mai bune de crestere, ingrijire si educatie decat sotia si daca aceasta s-a mutat cu al treilea copil in alta parte.
2.Copiii nu-i pierzi, in prezent, de regula, instanta stabileste custodia comuna si numai domiciliul la unul dintre parinti, tinand cont de interesul copiilor si de posibilitatile fiecaruia de a creste, educa si intretine copiii, avand in vedere ancheta psihosociala, intelegerea sotilor si ce vor si copiii de peste 10 ani.
Conform Codului civil, rep. in 2011, citez:
"Conform Codului civil, citez:
„ART. 92.Domiciliul minorului şi al celui pus sub interdicţie judecătorească
(1)Domiciliul minorului care nu a dobândit capacitate deplină de exerciţiu în condiţiile prevăzute de lege este la părinţii săi sau la acela dintre părinţi la care el locuieşte în mod statornic.
(2)În cazul în care părinţii au domicilii separate şi nu se înţeleg la care dintre ei va avea domiciliul copilul, instanţa de tutelă, ascultându-i pe părinţi, precum şi pe copil, dacă acesta a împlinit vârsta de 10 ani, va decide ţinând seama de interesele copilului. Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, minorul este prezumat că are domiciliul la părintele la care locuieşte în mod statornic.
(3) Prin excepţie, în situaţiile prevăzute de lege, domiciliul minorului
poate fi la bunici, la alte rude ori persoane de încredere, cu consimţământul acestora. De asemenea, domiciliul minorului poate fi şi la o instituţie de ocrotire.
ART. 396.Raporturile dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori
(1)Instanţa de tutelă hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă.
(2) Dispoziţiile art. 264 sunt aplicabile.
ART. 400. Locuinţa copilului după divorţ
(1)În lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa de tutelă stabileşte, odată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.
(2)Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior.
(3)În mod excepţional, şi numai dacă este în interesul superior al copilului, instanţa poate stabili locuinţa acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimţământul acestora, ori la o instituţie de ocrotire. Acestea exercită supravegherea copilului şi îndeplinesc toate actele obişnuite privind sănătatea, educaţia şi învăţătura sa."
Copii, in caz de divort, vor fi dati in custodia parintelui care le poate asigura trai mai decent. In cazul copiilor mici, de regula, copii sunt lasati in grija mamei (mai ales fetele).
Totul depinde de ancheta sociala, care va da recomandarea.
Intenteaza actiune de divort, angajeaza un avocat si iti va spune el tot ce trebuie facut in asemenea situatie.
Cati ani au ceilalti copii?
Da, iti poti pierde copiii. Daca au peste 10 ani li se cere si lor parerea, cu cine vor sa ramana. E posibil sa ti se incredinteze si tie unu sau 2 copii. Totul depinde de situatia reala: venituri, locuinta, varsta copiilor etc.
Fabiii întreabă: