Daca nu a facut plangere penala impotriva ta fapta persoanei respective nu este infractiune, deoarece calomnia a fost abrogata.
Poti doar s-o dai in judecata pe cale civila si sa soliciti o reparatie morala si materiala. Problema este sa poti dovedi cele afirmate. Numai bine!
Mersi pentru raspuns. da, pot demonstra k nu sunt eu incultatul. nu stiu sigur daca a depus plangere impotriva mea da a spus la oameni k a venit cu politia la mine si a gasit obiectul la mine in casa cand aceasta afirmatie nu este adevarata. pot sa o dau in judecata?
Dovezile sunt vorbele martorilor. Daca ai cel putin 2 martori, persoane de baza a caror marturie sa nu poata fi contestata, care au auzit-o pe respectiva ca te-a defaimat, atunci poti sa o dai in judecata pe cale civila, cum a zis domnul @Ioandelasal.
Daca depunea plangere impotriva ta, fara a fi adevarata, il puteai acuza de denuntare calomnioasa(art. 259 Cod penal).
Daca nu a facut plangere si vrei sa obtii o reparatie, asa cum ti-am spus in primul raspuns, poti sa-l dai in judecata pe cale civila. Nu trebuie sa dovedesti ca n-ai facut fapta de care te invinuieste, el ar trebui sa dovedeasca ca ai facut-o, ca sa fie absolvit de raspundere. Tu trebuie doar sa dovedesti ca a facut respectivele afirmatii mincinoase si prin ele ti-a lezat demnitatea.
Va multumesc pentru ajutor. asa am sa fac, am sa o dau in judecata
Imi trebuie un avocat pentru al da in judecata?
Ar fi bine sa ai avocat, acesta stie cum sa faca o cerere buna si sa-ti sustina interesele. Daca o sa castigi, persoana respectiva o sa fie obligata si la suportarea cheltuielilor de judecata, inclusiv la plata onorariului avocatului tau.
Poti daca ai dovezi ca tu chiar nu ai furat si ca nu era la tine obiectul. Dar pana la urma e cuvantul ei impotriva tau. Daca nu poti demonstra, sau daca ea nu poate demonstra ca tu esti cel care l-a furat, sunteti amandoi in impas. Kiss and make up.