anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am o intrebare legata de mostenire. Bunicul este pe cale sa decedeze. El are 2 fii, unul fiind tatal meu. In urma decesului partile mostenitoare sunt in valoare de 1/4 pentru nevasta si restul pentru copii. Bunica doreste sa cedeze tatalui. Intrebarea mea este daca exista vreun caz in care ii poate reveni tatalui si restul de 37.5% al fratelui daca nu cedeaza voluntar. Ideea este ca nici nu vrea pamantul, dar nici sa cedeze. E pasune.

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Situatia nu este asa simpla cum crezi.
Mostenitori dupa bunicul tau sunt cei 2 copii (tatal si unchiul) si bunica.
Bunica mosteneste 1/4 din masa succesorala iar cei 2 fii mostenesc impreuna restul de 3/4, respectiv fiecare cate 3/8 din masa succesorala.
Problema este cat anume din averea totala a bunicilor este masa succesorala, putand fi 3 situatii:
1.Toata averea bunicilor este in proprietate exclusiva a bunicului si atunci toata averea constituie masa succesorala.
2.Toata averea a fost obtinuta pe durata casatoriei bunicilor si atunci masa succesorala dupa bunic va fi numai de jumatate din aceasta avere si numai aceasta jumatate se imparte conform cotelor de mostenire legala.
3. Exista o alta cota din avere care este proprietatea bunicului si la aceasta se aplica cotele de mostenire legala.
Cat priveste partea de mostenire a bunicii aceasta o poate ceda tatalui tau dar numai dupa ce se face procedura succesorala, se emite certificatul de mostenitor si se face partajul succesoral.
Unchiul tau nu este obligat sa cedeze nimic din mostenire tatalui tau si nimeni nu-l poate obliga, el poate sa vanda partea sa cui vrea, iarasi dupa ce se face partajul succesoral.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Adica cu alte cuvinte voi vreti sa luati tot, iar ceilalti frati plua, tipic românesc.

| Felys a răspuns:

Nici nu a murit bietul om si deja va ganditi la avere, sa va fie rusine, calicii mai sunteti, vreti voi tot

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Daca bunica ta ii doneaza partea ei de mostenire doar unui fiu, celalalt fiu va putea obtine, la decesul bunicii, jumate din cat i se cuvenea in considerarea calitatii sale de mostenitor rezervatar, adica 1/4 din mostenirea ce ii revine bunicii tale de pe urma bunicului, adica pe langa 37, 5 ce obtine acum, va mai putea obtine inca 6, 25 (daca averea nu e toata a bunicului, cum lasi sa se inteleaga, va putea obtine jumatate din tot ce i se cuvenea in mod normal de pe urma bunicii daca aceasta il dezmosteneste)

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Si evident ca nu aveti cum sa-l lasati fara ce i se cuvine, in afara situatiei in care se afla in unul dintre cazurile de nedemnitate succesorala

| Pantagruel a răspuns:

Lasati ba omul sa moara linistit. La munca hienelor!