| marko666 a întrebat:

Am onoarea sa va salut. Am o intrebare legata de un rapsuns la o intampinare. Am depus o actiune de chemare in instanta a unei institutii, vizand o contestatie asupra unei decizii medicale. Aceasta institutia a formulat o intampinare catre tribunalul in raza caruia locuiesc. Tribunalul mi-a transmis o comunicare adresa precum ca in calitatea de reclamant am obligatia de a depune in termen de 10 zile raspuns la intampinare. In comunicarea adresa se specifica faptul ca trebuie sa depun inscrisurile doveditoare si documentele solicitate intr-un exemplar pentru instanta si cate un exemplar pentru fiecare parte.
Va transmit ca nu am raspuns deloc la intampinare si nici nu am depus documentele pentru instanta asa cum se specifica in comunicare adresa, pentru ca nu sunt de acord cu ce scrie in intampinarea formulata de institutia respectiva. Intre timp, mi-a fost comunicata acasa o citatie sa ma prezint la judecata peste o saptamana. Va intreb daca decizia mea de a nu raspunde la intimpinare va avea repercursiuni asupra dosarului de judecata, pe fond in acest moment? Va multumesc!

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ar fi fost bine sa raspunzi la intampinare si sa combati cele aratate in ea, mai ales ca spui ca n-ai fost de acord cu acestea.
Este o problema ca n-ai raspuns dar nu chiar asa mare, poti sa combati cele scrise si verbal in instanta si sa depui dovezile scrise pe care le ai sau sa propui proba cu martori pentru a dovedi actiunea ta si a combate sustinerea paratei.
De asemenea ar fi bine sa-ti angajezi un avocat, care sa te sfatuiasca si sa te reprezinte in instanta.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Faptul că NU ai respectat OBLIGAȚIA impusă de Instanță poate AFECTA acțiunea și poate avea repercursiuni NEGATIVE în ceea ce privește soluționarea dosarului!

Ar fi INDICAT să-ţi angajezi un avocat, sau - dacă nu-ţi permiți financiar - atunci ( măcar ) să „studiezi" Codul de Procedură Civilă ( nou ) aplicabil Acţiunii tale.

Faptul că NU ai respectat "obligaţia" impusă de Instanţă poate duce la AMENDAREA ta ( ţi se poate aplica o amendă judiciară ), sau la alte repercursiuni ( ajungând chiar la respingerea Acţiunii )...


De asemenea, ar fi fost NECESARĂ o precizare ( pe care NU ai făcut-o ) :
Ţi s-a comunicat Întâmpinarea depusă de pârâtă?

Dacă alături de Comunicarea/Adresa respectivă ţi s-a comunicat ( trimis ) şi Întâmpinarea depusă de pârâtă, atunci, cât mai URGENT, să formulezi un răspuns scris intitulat "Răspuns la Întâmpinare"!

Acesta îl depui URGENT la Registratura Instanţei respective, în numărul de exemplare indicat de instanţă.

În plus, să ai şi TU un exemplar al acestui Răspuns : pe exemplarul tău TREBUIE să ţi se pună ştampila Instanţei ( la Registratură ) - acesta e "dovada" că ai depus înscrisul...


Evident, aşa cum a precizat şi @Ioandelasal, poţi răspunde şi verbal, în şedinţa de judecată - dar, e mai INDICAT ca, cele spuse de tine, să fie SCRISE şi să rămână la dosar ( altfel, judecătorul UITĂ ce ai spus, deoarece NU se scrie totul în Încheierea de şedinţă )!


În "Răspuns-ul la Întâmpinare" vei COMBATE punctual cele spuse de pârâtă ( în fapt, prin afirmaţii scrise, explicând de ce consideri că afirmaţiile NU sunt legale/corecte ) şi, ar fi indicat să le combaţi şi cu prevederi legale ( adică, în drept )...


Totuşi, dacă NU ai respectat termenul de 10 zile LUCRĂTOARE ( impus de Instanţă ), pârâta poate invoca EXCEPŢIA tardivităţii răspunsului tău şi poate solicita "decăderea" din dreptul de a depune acel răspuns!

De aceea, TREBUIE să-l depui URGENT la Registratură, ÎNAINTE de termenul de judecată!


În acest fel, tardivitatea "se acoperă" :
"Indreptarea neregularităţilor actului de procedură Art. 177. – (1) Ori de câte ori este posibilă înlăturarea vătămării fără anularea actului, judecătorul va dispune îndreptarea neregularităţilor actului de procedură.
(2) Cu toate acestea, nulitatea nu poate fi acoperită dacă a intervenit decăderea ori o altă sancţiune procedurală sau dacă se produce ori subzistă o vătămare.
(3) Actul de procedură nu va fi anulat dacă până la momentul pronunţării asupra excepţiei de nulitate a dispărut cauza acesteia." - SURSA = Noul Cod de Procedură Civilă - Legea nr. 134/2010 publicată în Monitorul Oficial Nr. 485/15.07.2010 ( Aprobată şi MODIFICATĂ prin Legea nr. 76/24.05.2012 publicată în Monitorul Oficial Nr. 365/30.05.2012 ).


Vezi mai multe detalii procedurale în Noul Cod de Procedură Civilă - vezi linkul :
http://www.avocatlaza.ro/downloads/codul-de-procedura-civila.pdf


Toate cele bune.