Întrebare recomandată | all4wining a întrebat:




Am rugamintea, daca se poate, sa imi dati un sfat in urmatorul caz.

In 2009 am contractat un credit de nevoi personale la o banca (7000 euro), pe care ulterior nu am mai reusit sa il achit. In 2012, o companie de recuperari credite m-a contactat in legatura cu acest credit. Discutia initiala a fost in luna septembrie, ca pana la finalul anului (2012) sa achit cate 100 lei lunar pentru restanta de cca. 6500 euro, urmand ca din 2013 sa achit cate 1000 lei lunar. La scurt timp dupa, cei de la firma de recuperare m-au anuntat ca nu sunt de acord si trimit dosarul la executare silita. Dar, ulterior au revenit asupra deciziei si am semnat protoculul de plata (100 lei pana la finalul lui 2012 si cate 1000 lei din 2013). M-am tinut de protocol, dar in 27 decembrie (vineri) am primit o somatie de executare silita. Am luat imediat legatura cu societatea de recuperare credite si am fost asigurat ca nu este nicio problema, doar ca probabil hartia a fost trimisa inainte ca protocolul intre noi sa fie semnat, iar ulterior executorul judecatoresc a primit toate actele care adeveresc protocolul. Cu toate acestea, am constatat ca vineri seara (27 dec) nu mai pot folosi cardul. Am crezut ca este o problema de la banca si am asteptat pana luni, 31 dec. Atunci mi s-a comunicat de la banca faptul ca am poprire. Adica, acea somatie si-a facut efectul. Am luat din nou legatura cu compania si cu executorul, dar fiind 31 decembrie nu am mai putut rezolva nimic. Mi s-a spus ca pana in 7 ianuarie nu se mai poate face nimic. In 7 ianuarie am luat din nou legatura cu executorul, de la care am aflat ca cei de la compania de recuperari inca nu au luat niciun contact pentru remedierea problemei. Am vorbit din nou la compania de recuperari creante si mi s-a comunicat ca voi fi contactat in cursul zilei atat de cineva din conducerea firmei cat si pentru a mi se comunica in cat timp voi putea accesa banii. Astazi este 8 ianuarie si eu inca nu pot folosi cardul. Mi-au mai spus ca in 4 ianuarie cei de la recuperari creante au transmis datele catre executor, desi initial am fost asigurat ca acest lucru s-a pertrecut in luna octombrie 2012. In aceste conditii as vrea sa stiu daca eu am vreo varianta in care pot cere despagubiri firmei de recuperare pentru greseala pe care a facut-o si care ar fi pasii de urmat.

In speranta unui raspuns,

Va multumesc anticipat pentru ajutor.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform prevederilor Codului civil, pentru a putea obtine despagubiri, o conditie principala este existenta unui prejudiciu (unei pagube), citez:
"ART.1.357.Condiţiile rãspunderii
(1) Cel care cauzeazã altuia un prejudiciu printr-o faptã ilicitã, sãvârşitã cu vinovãţie, este obligat sã îl repare.
(2) Autorul prejudiciului rãspunde pentru cea mai uşoarã culpã.
ART.1.350.Rãspunderea contractualã
(1) Orice persoanã trebuie sã îşi execute obligaţiile pe care le-a contractat.
(2) Atunci când, fãrã justificare, nu îşi îndeplineşte aceastã îndatorire, ea este rãspunzãtoare de prejudiciul cauzat celeilalte pãrţi şi este obligatã sã repare acest prejudiciu, în condiţiile legii."
Ar trebui sa-i dai in judecata si sa dovedesti existenta prejudiciului, doar asa poti obtine castig.

3 răspunsuri:
| mixxjim a răspuns:

Ai grija mai bine si rezolva-te cu ei, nu e de glumit cu astia, nu ar fi trebuit sa semnezi acordul. Este lume care a ramas fara casa din cauza unor astfel de firme, nu au niciun interes sa fie amabili si corecti cu tine. Mergi la ei la firma, nu te mai lasa in baza telefoanelor, si nu pleci de-acolo pana nu ai hartie semnata in mana ca au deblocat cardul (numai la cererea lor se poate face, banca nu te poate ajuta cu nimic), ca au transmis executorului judecatoresc instructiunile necesare, hartii semnate si stampilate pentru orice spun. "Lasa ca sunam maine" nu merge, sa-ti dea o hartie, semnata si stampilata, pe foaie cu antetul firmei, ca in ziua de... se face cutare sau cutare. Daca mergi in instanta ai nevoie de dovezi concrete, nu de o poveste ca ai sunat si nu au vrut. Ei de fapt au platit bancii datoria ta si acum trebuie sa-si recupereze acei bani, si altii in plus, ca profit, deci nu au niciun interes sa fie amabili.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu stiu daca sunt cel mai in masura sa raspund dar, logic, poti cere pagube. Din cate inteleg pot exista doua situatii:

1. Firma de recuperare a inaintat dosarul pentru executare silita, dupa care au semnat cu tine protocolul de plata - adica au comis o ilegalitate
2. Au semnat cu tine protocolul de plata dupa care au inaintat dosarul pentru executare silita - din nou, ilegalitate.

Acum, nu stiu unde se incadreaza fapta lor si ce despagubiri poti obtine, dar daca tot ce spui e corect esti indreptatit sa consulti un avocat. Nu stiu sigur daca vei fi despagubit sau ei vor fi amendati.

| eaglewatch01 a răspuns:

Daca ai intrat pe mina celor de la C.R.U.C nu prea mai sint sanse de dat la pace cu ei, sint niste excroci de talie mare.Se discuta la un moment dat la tv, ca ar fi ilegala functionarea acestor firme de recuperare.Si asta o spuneau niste directori de banci.Ai avut creditul cumva la Reifeisen Bank? Din cite stiu, astia lucreaza cu recuperatori.