| Floryns a întrebat:

Am si eu cateva intrebari legate de contributiile catre CAS, CNSAS, contributiile catre stat si voi incepe cu problema principala. Am 23 de ani, apartin de judetul Giurgiu si de 3 saptamani am terminat o scoala postliceala sanitara in Bucuresti la buget si tot de 3 saptamani lucrez ca voluntar la un spital de stat tot din Bucuresti(facand naveta luni-vineri) si in afara de acest voluntariat deocamdata nu lucrez nicaieri, practic faca munca patriotica pana ma voi angaja ca debutant in acel spital, "sper". Si intrebarea mea este, ca somer fiind si prestand servicii voluntare in spital si nevand un seviciu, avand card de santate, care sunt cerintele pe care trebuie sa le indeplinesc ca sa fiu asigurat medical la CNSAS? Am inteles ca se poate platii lunar o contributie de 5.2-5.5% din salariul minim pe luna, chiar daca nu sunt angajat, sau pot fi trecut din partea unuia din parinti pentru a fi asigurat medical, caci nu m-am priceput niciodata la impozite, fiscalitate, taxe catre stat etc... Deci cum pot fi asigurat medical(ce acte imi trebuie) daca nu sunt angajat, si sunt deocamdata voluntar? Si nu in ultimul rand, ca somer si voluntar trebuie sa platesc vreo taxa/impozit catre stat? P.S.: Daca se poate sa nu-mi raspundeti ironic si sa fiti cat mai expliciti si mai "pe inteles". Multumesc.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Somer fiind esti asigurat de sanatate prin efectul legii, asa ca nu trebuie sa te mai asiguri, mai ales ca ai si cardul de sanatate si acesta constituie dovada asigurarii de sanatate.
Abia dupa expirarea perioadei de somaj si daca nu izbutesti sa te angajezi pana atunci, va trebui sa inchei un contract de asigurari de sanatate cu Casa judeteana de sanatate.

| Floryns explică (pentru Ioandelasal):

Mersi mult pentru raspunsuri, apreciez, dar sa-mi spui daca am inteles bine. Eu terminand recent postliceala sanitara la buget( de 3 sapt) etc., inteleg ca beneficiez gratis de asigurarea medicala fara sa platesc ceva cat timp sunt somer, mai exact e gratis 6 luni cat e perioada de somaj asa-i?, dupa aceea daca inca nu m-am angajat de pe urma voluntariatului in intervalul a 6 luni va trebui sa platesc o taxa lunara pentru a beneficia de asigurarea medicala, daca poti sa ma lamuresti si aici? Si inca ceva, eu daca am terminat studiile postliceale si cat sunt in voluntariat in sanatate, imi pot face aceea "cerere de indemnizatie de somaj" care era valabila si dupa terminarea liceului daca nu se lua bac-ul, e valabila si in acest caz? Mersi din nou.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Floryns):

Persoanele care nu sunt asigurate de sanatate (nu lucreaza, nu sunt someri, elevi, studenti, etc) se pot asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa de sanatate.
Ca absolvent si daca nu izbutesti sa te angajezi si nu urmezi studii superioare poti beneficia de somaj, pe o perioada maxima de 6 luni, aceasta prevedere este valabila si pentru scoala postliceala, dar trebuie sa mergi la AJOFM pentru luarea in evidenta, in maximum 60 de zile de la terminarea cursurilor.
Actele necesare pentru luarea în evidenţă:
-carte de identitate, original şi copie;
-actul de absolvire a formei de învăţământ, original şi copie;
-adeverinţa de la medicul de familie, cu menţiunea că eşti apt de muncă ori ca ai eventuale restricţii medicale.
După luarea în evidenţă începe o perioadă de 60 zile în care trebuie să-ţi cauţi o slujbă ori sa-ţi ofere ei una. Dacă nu ai reuşit angajarea, până la sfârşitul perioadei de 60 de zile şi nici nu urmezi studii superioare sau postliceale, trebuie să mergi iarăşi la AJOFM pentru înscrierea la şomaj şi de la data respectivă o să primeşti o indemnizaţie de 250 de lei lunar, până la angajare, dar nu mai mult de 6 luni.
Acte necesare pentru a primi indemnizaţia de şomaj:
- actul de identitate - original şi copie;
- actele de studii şi calificare - original şi copie;
- certificatul de naştere - original şi copie;
- certificatul de căsătorie - original şi copie (dacă este cazul);
- adeverinţa medicală - din care să rezulte că eşti apt de muncă;
-declaraţie pe proprie răspundere că nu urmezi o formă de învăţământ, autentificată la un notar public;
-adeverinţă de la organul financiar teritorial din care să rezulte că nu realizezi venituri.

4 răspunsuri:
| DespreHostel a răspuns:

Ai mai pus acesta intrebare.

| Floryns explică (pentru DespreHostel):

Mda, o eroare.......Acum am observat. Mersiwinking