| Victor0101 a întrebat:

Buna ziua,

Am si eu o curiozitate legata de taxele notariale pentru succesiune.
In "Ordinul nr. 46/2011 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici" anexa 3 exista un tabel cu onorariul notarial in functie de valoarea bunului mostenit.
Exista situri ale notarilor care ofera drept exemplu de calcul aceasta ordonanta cu tabelul cu sumele respective si tot pe aceste siteuri mai au si calculatoare de pret unde totusi onorariul notarial este de aproximativ 3 ori mai mare.

Intrebarea este de ce exista acea lege cu onorariile notariale daca nu au nici o legatura cu realitatea sau mai exista alte taxe suplimentare (strict doar la onorariul notarial ma refer)?

Multumesc.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Onorariile notariale stabilite prin O.MJ nr.46/2011, cu md. si compl. ulterioare, sunt onorarii minime, notarii nu pot incasa, de regula, onorarii mai mici decat cele prevazute.
In schimb pot incasa onorarii mai mari, prin negociere cu clientii.
Nu m-am uitat pe calculatoare de onorarii dar nu prea cred ca sunt de trei ori mai mari decat cele minime, poate cu 10-30% mai mari. Iti dai seama ca nimeni nu ar merge la acesti notari.
Posibil ca acest cost mai mare sa fie compus din onorariul notarial, TVA de 19% din acesta, taxa de inscriere in CF a bunurilor imobile si impozitul pe mostenire, desi nici toate acestea nu pot ajunge la de trei ori onorariul minim.

6 răspunsuri:
| LittlePoppy a răspuns:

Fiecare notar e liber sa-si stabileasca ce onorariu vrea. Iar taxele pentru mostenire se stabilesc in functie de valoarea imobilului, de zona in care se afla, de... etc ca multe nu le stim.
Daca ai sa dezbati o mostenire, ai sa vezi ca primesti 3-4 chitante, nu una. Fiecare cu taxa ei. Separat onorariul.

| Victor0101 explică:

Multumesc pentru raspunsuri.

Nu inteleg de ce trebuie sa existe o lege pentru un onorariu minim si nu este in acest caz si o lege pentru un onorariu maxim. In acest fel ar fi de bun simt. Onorariile sunt de aproximativ 3 ori. De exemplu conform valoarii imobilului (din grila notarilor) si a tabelului din anexa 3, onorariul natarului ar trebui sa fie 700 lei (TVA inclus), dar in calculatoarele de pe net este 1800 lei. Este mai mare diferenta decat 10-30%.
Nu ca ar fi o problema cu suma in sine, ci cu legea respectiva care este o aberatie si nu favorizeaza deloc omul de rand, ba chiar din contra fiind favorizati cei instariti. Mica Indie unde si legile sunt mai mult ca recomandari.

Va multumesc inca o data.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Victor0101):

Sunt curios unde ai gasit respectivul calculator, pune te rog link-ul.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Victor0101):

M-am uitat in primul link, apoi am calculat taxa conform ordinului si onorariul este calculat la minimul prevazut de Ordinul MJ 46/2011, cu md. si compl. ulterioare. Nu stiu de unde ai tras concluzia ca este de trei ori mai mare.

| Victor0101 explică (pentru Ioandelasal):

Da, asa este aveti dreptate (ca intotdeauna). Faceam o greseala la calcul de fiecare data fara sa-mi dau seama si doar acum am realizat.
Oricum legea cu minimul este o aberatie.
Multumesc inca o data.

Întrebări similare