La iesirea din Romania n-o sa aiba probleme, avand in vedere ca minora este cetatean italian.
Pentru conditiile de plecare din Italia sa se intereseze acolo, eventual la politia de frontiera.
Copilul unui cetatean roman este cetatean roman.
Depinde, daca a inregistrat nasterea si in Romania. Utilizatorul spune ca fetita este cetatean italian.
Cetatenia romana este in acest caz dobandita prin nastere, nu prin inregistrare.
Da, dar cetatenia trebuie dovedita si aceasta se face, la minorii pana in 14 ani, cu certificatul de nastere.
De asemenea se putea ca parintii sa renunte la cetatenia romana pentru minora, in momentul inregistrarii nasterii in Italia.
Bun, daca vamesul banuieste in mod rezonabil ca minora este cetatean roman, el trebuie sa faca dovada ca asa stau lucrurile sau parintii trebuie sa faca dovada ca nu asa stau lucrurile? De ex. sa le zica: scoateti Monitorul Oficial in care a fost publicata retragerea cetateniei romane a minorei. Autoritatile italiene nu-i pot retrage cetatenia romana, ca ar fi amestec in treburile interne ale Romaniei (ar insemna ca Italia are suveranitate peste Romania).
Nu vamesul (de fapt politia de frontiera) trebuie sa faca dovada cetateniei minorului ci parintii acesteia, daca ar afirma ca are cetatenie romana.
Si autoritatile romane nu au cum retrage o cetatenie care nu a fost acordata.
Asa ar fi simplu: chiar daca ar fi cetatean roman cu acte si ar avea mai multe cetatenii, parintii pur si simplu n-ar prezenta dovezi ca are cetatenia romana si ar scoate minorii din tara fara sa mai tina cont de legislatia in vigoare. Insa legea se refera la *toti* minorii cetateni romani, nu doar la minorii cu o singura cetatenie.
Acordarea cetateniei se face prin simplul fapt ca s-a nascut drept fiu sau fiica a unui cetatean roman. Nu certificatul de nastere sau inregistrarea lui acorda cetatenia, ci pur si simplu nasterea. De ex. o persoana poate avea cetatenia romana chiar daca pana la 50 de ani nu se inregistreaza in registrul populatiei din Romania. A avea cetatenia romana este un fapt juridic obiectiv, nu depinde de ce pasaport prezinti sau daca iti inregistrezi sau nu nasterea in Romania.
Vad ca nu vrei sa intelegi, asa ca o sa-ti pun o singura intrebare si nu astept raspuns.
Cum stiu autoritatile romane ca un minor, nascut in strainatate, declarat acolo ca si cetatean strain, este si cetatean roman, daca nimeni nu-i anunta?
Simplu: daca mama lui are pasaport romanesc sau vamesul o verifica in registrul populatiei si afla ca are si cetatenia romana, atunci e clar ca al ei copil are cetatenia romana, daca nu i-a fost retrasa de autoritatile romane. Iar chestia daca i-a fost sau nu retrasa se poate verifica si ea. Si se poate verifica faptul ca ea avea cetatenia romana in momentul nasterii copilului.
"In referire la adresa dumneavoastra inregistrata la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, prin care solicitati anumite informatii cu privire la iesirea din tara a unor minori, va comunicam urmatoarele:
Potrivit art. 2 alin. (2) din din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare, cetatenii romani minori pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.
De asemenea, art. 30 alin. (1) lit. d) din acelasi act normativ stipuleaza: „Organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania [...] minorului care este titular al unui document de calatorie individual sau, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv".
In acest context, mentionam faptul ca, potrivit art. 30 alin. (7) din Legea nr. 248/2005, declaratia parintilor trebuie redactata in doua exemplare si trebuie sa fie autentificata in tara de notarul public iar in strainatate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor suedeze sa aiba aplicata apostila; de asemenea, un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor iar al doilea exemplar insoteste pasaportul minorului.
Precizam faptul ca actualul cadru legal care reglementeaza deplasarea cetatenilor romani minori in strainatate nu face distinctie intre acestia din punct de vedere al domiciliului, astfel ca, atat timp cat minorul are cetatenia romana, pentru a i se permite deplasarea in strainatate acesta trebuie sa indeplineasca conditiile mai-sus mentionate.
De asemenea, potrivit art. 5 din Legea nr. 21/1991 a cetăţeniei române "sunt, de asemenea, cetăţeni români cei care:
a) s-au născut pe teritoriul statului român, chiar dacă numai unul dintre părinţi este cetăţean român;
b) s-au născut în străinătate şi ambii părinţi sau numai unul dintre ei are cetăţenia română".
Astfel, raportat la informaţiile conţinute în cuprinsul petiţiei dumneavoastră, minorii în cauză deţin cetăţenia română, sens în care le sunt aplicabile prevederile Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.
Mentionam, totodata, faptul ca dispozitiile legale imperative mai-sus indicate se aplica doar in situatia iesirii din tara a cetateanului roman minor, nu si in cazul intrarii in Romania.
INSPECTOR GENERAL"
Revenind la intrebare, parintii au obligatia de a o inscrie la evidenta populatiei, asta se face de obicei la ambasada sau consulat, in termen de sase luni de la nastere. Dar fetita are cetatenia romana indiferent daca a fost inregistrata sau nu in Romania. In cazul ca ambii ei parinti (tatal real si mama reala) sunt prezenti la iesirea ei din Romania, nu mai e nevoie de nicio tidula, din moment ce parintii isi pot da verbal acordul. Dar daca iese cu doar unul din ei din Romania, atunci va avea nevoie de tidula.
Classiffied întreabă: