| littlesunshine a întrebat:

Buna ziua!
Am si eu o intrebare in legatura cu demisiile...
Daca o persoana este in CFS (concediu fara salariu) si is da demisia in timpul acestui concediu; angajatorul aproba cererea de demisie, fara ca angajatul sa faca o cerere de revenire din CFS... Este valabila demisia in aceste conditii?
Va multumesc!

Răspuns Câştigător
| fabiola a răspuns:

Daca CFS este la cererea ta trebuie sa revii la locul de munca si sa introduci ulterior cererea. Daca CFS este acordat de angajator atunci nu vad de ce sa nu iti aprobe demisia.Ai grija totusi ca plecarea prin demisie atrage dupa sine neacordarea somajului.Multa bafta!

11 răspunsuri:
| alexandruh a răspuns:

Orice demisie, conform codului muncii, este urmata de o perioada de preaviz variabila in functie de functia avuta. Intrucat salariatul este obligat sa presteze munca in perioada preavizului normal si legal este ca el sa fie activ in momentul demisiei. Daca angajatorul este dispus sa renunte la perioada de preaviz contractul de munca poate inceta cu acordul partilor si nu prin demisie

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Poti sa-ti dai demisia oricand, dar trebuie sa oferi preaviz. Angajatorul se poate lipsi de munca pe car o prestezi in preaviz, el nu are obligatia sa te primeasca la munca in aceasta perioada daca tu iti dai demisia.

| littlesunshine explică:

Brigaela...happynu cred ca ai inteles intrebarea mea. Se referea la legalitatea desfacerii CIM (contractul individual de munca) in cazul in care demisia persoanei respective este depusa in perioada CFS (concediu fara salariu) fara a fi efectuata o cerere de renuntare la acest concediu.
Deci inca o data: este valabila (legala) demisia in conditiile in care aceasta a fost depusa in timpul CFS-ului?
Multumesc frumos si o seara bunahappy

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Probabil nu m-am exprimat bine: da, poti sa-ti dai demisia din CFS si e valabila. Angajatorul te poate obliga sa renunti la CFS si sa muncesti in perioada de preaviz sau poate renunta la acest avantaj si atunci demisia este valabila imediat, fara sa fie nevoie sa faci cerere de intoarcere din CFS.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Tanti brigaela, cine te-a mintit pe tine ca daca iti dai demisia trebuie sa oferi preaviz? Si tu ai crezut. Numai prostii ofera preaviz fara se le ceara nimeni. Ia sa vedeti ca iar voi fi luat in vizor, ca am suparat-o pe excelenta sa brigaela, cea mai frumoasa, cea mai inteligenta, cea mai..., cea mai...
A propos, brigaela, tu de cite ori ai oferit preaviz?

| catalinten a răspuns:

@catalinn

Rugamintea mea este sa folosesti un ton mai civilizat (fara "Tanti Brigaela", "cine te-a mintit")

In privinta preavizului, Codul Muncii prevede:
-----
Art. 79. [definiţia legală, procedura şi efectele demisiei]
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
--------

Asta se traduce in viata reala prin faptul ca toate contractele tip (cel de la Camera de Munca, care sunt folosite in 90% din cazurile de angajare) prevad perioada standard de 15 zile calendaristice.

Te asigur ca si contractele contractele de munca non-standard sau contractele de management au o perioada de preaviz, tocmai pentru a preveni disfunctionalitatile create de plecarea unui om fara a-i fi gasit inlocuitor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bai nenea catalinten, lucrezi in resurse umane si nu stiu eu? Sau ai cevba studii juridice? Nu de alta, dar dezinformati oamenii pe aici, nu doar ii cenzurati. Iar chestii cu tanti brigaela sau altele de genul acesta o sa le acceptam cand o sa fiti si voi corecti macar dpdv gramatica limbii romane. Nu ai tu autoritatea sa impui tonul unor raspunsuri, la fel cum daca tu dai raspunsuri seci, nu e obligat nimeni sa te ia exemplu. Succes!

| catalinten a răspuns:

@supersx Le-ai nimerit pe amandoua: am de a face in fiecare saptamana cu contracte de angajare, si am si studii juridice.

Consider ca tonul tau e jignitor. Ia asta ca pe o advertizare. Next step: suspendarea

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

M-ai spart. Esti tare sensibil. Viata mea va lua o alta turnura dupa aceasta suspendare. Daca tu iti sfatuiesti oamenii sa accepte preaviz in contractul individual, e problema ta si prostia lor, dar asta e. Ce e aia advertizare? Pot sa te ating?

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Catalinn si Supersx
Eu nu am fost niciodata in preaviz, fiindca nu mi-am dat niciodata demisia. Dar in acest moment, sotul meu este in preaviz de 30 de zile dupa ce si-a dat demisia din functia de Director de Resurse Umane de la o firma marisoara (250 de angajati). Tot de la el stiu ca multe firme serioase (nu zic toate) nu angajeaza oameni in functii cu raspundere daca observa ca au plecat de la anterioara firma fara preaviz. Fiindca asta inseamna ca sunt neseriosi.
Sigur, angajeaza muncitori necalificati, dar nu persoane carora le incredinteaza rsponsabilitati.
Cei care lucreaza in resurse umane stiu ca preavizul in caz de demisie este obligatoriu prin lege, minim 15 zile pentru angajatii obisnuiti si minim 30 de zile pentru angajatii cu functii de conducere.
Daca tu sfatuiesti pe cineva sa nu respecte preavizul la demisie, lasa-ma sa-ti spun ca nu e un sfat bun, ci mai degraba unul responsabil si ca daca angajatorul urmator are un director de resurse umane bun, nici nu se va uita la acel angajat. mai ales in conditiile actuale in care exista multi someri si deci mana de lucru de calitate pe piata libera.
Cat despre cea mai... brigaela, recunosc ca mi s-a spus aici ca as fi cel mai valoros user, dar cea mai frumoasa de pe TPU nu mi s-a spus niciodata ca as fi. De altfel, acest compliment ii este rezervvat integral sotului meu, doar lui ii permit sa-mi spuna cat sunt de frumoasa, asa ca te rog sa-ti retragi aceasta afirmatie care ma jigneste.

| littlesunshine explică:

Mai vad ca spatiul destinat pentru raspunsuri e ringul de box intre brigaela catalinn si catalinten... hmm... TPU. ro e site serios sau. pai ce mama... (GLUMEAM) laughing

In caz ca mai intereseaza pe cineva raspunsul final - pe care l-am aflat azi este ca acea demisie va fi cel mai probabil anulata... deoarece a fost aprobata de catre angajator in mod ilegal... angajatul fiind inca in CFS si la ora actuala. Asa ii spunea un avocat fostei mele colege (cea cu demisia...)
Nha. mai copii. ca am reusit sa gasesc raspunsul.