| Gabriel9292 a întrebat:

Buna ziua!
Am si eu o problema
Tatal meu a murit si are o locuinta insa suntem trei frati dar problema e ca numai eu am tinut legatura cu tata. Fratele meu mi-a zis ca el cedeaza partea lui din locuinta fiindca el nu tinea legatura cu tata dar sora vrea parte ei ori daca vand casa ori sa o platesc dar nici ea nu tinea legatura cu tata
in acest caz cum se procedeaza?
Va multumesc

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu spui daca mama traieste si daca locuinta a fost dobandita de parinti pe durata casatoriei sau a fost proprietatea exclusiva a tatalui.
Da aceste detalii si o sa-ti dau un raspuns concret, daca nu le dai ar trebui sa fac doar ipoteze.

2 răspunsuri:
| eliancodrut a răspuns:

Un raspuns exact la ce ai intrebat,
Indiferent ca a tinut sau nu legatura cu tatal, sora are dreptul la partea ei. Daca fratele renunta la partea lui, cee ce ii revine lui, se imparte intre tine si sora ta.
Cat revine fiecaruia dintre cei trei frati depinde de ceea ce a spus Ioandelasal.
Ca titlu informativ, pot sa-ti spun ca daca mama voastra traieste sunt doua situatii:
1. Daca locuinta a fost cumparata sau construita de parinti dupa casatorie, mama are dreptul la 5/8 din valoarea locuintei, iar copiii (cei trei frati sau doi, daca frattele cedeaza) 3/8, deci fiecarui frate ii revine 1/8 din valoarea locuintei.
2, Daca locuinta este al tatalui provenita de dinainte de casatorie sau din mostenire, mama are dreptul la 1/4 din valoarea locuintei, iar voi, fratii, fiecare 1/4.
Daca mama nu traieste, valoarea locuintei se imparte egal la fiecare, deci revine fiecarui frate 1/3,

| eliancodrut a răspuns:

Si inca ceva: fratele care cedeaza nu poate ceda doar in favoarea unuia dintre tine si sora.