@BlueHusky, acum imi dau seama ca tu faci o confuzie grava intre totalitatea bunurilor celor doi soti si bunurile ce compun masa succesorala. Nu se discuta succesiunea asupra totalitatii bunurilor sotilor, daca sunt bunuri comune, ci numai asupra partii din aceste bunuri detinute de sotul decedat, in principiu aceasta parte fiind de 1/2 din totalitatea bunurilor. Cealalta parte de 1/2 este proprietatea sotului supravietuitor si asupra acestei parti nu se discuta succesiunea, nefacand parte din masa succesorala. Cotele sunt cele indicate de mine.
Spre stiinta ta n-am de ce face pariu, ti-as lua banii degeaba, fiindca sunt jurist si lucrez intr-un birou notarial. Poti sa-mi spui ce esti de profesie, de erai asa sigur ca eu gresesc si tu ai dreptate? Nici macar nu ai citit actul normativ indicat de mine si ai persistat in greseala. Tine minte: Errare humanun est, perseverare diabolicum!
Primul pas este sa te duci la primaria localitatii de la ultimul domiciliu al defunctului si sa-ti dea anexa nr. 23. Cu aceasta, certificatul de deces, certificatul de casatorie al mamei, certificatele de nastere ale copiilor, extras de CF pentru imobile si actele de identitate ale tuturor mergi la un notar public din circumscriptia ultimului domiciliu al defunctului. Conform L.nr.319/1943 (o poti vedea aici: http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/319_1944.php ) mama voastra mosteneste 1/4 din bunurile ce compun masa succesorala si copiii mostenesc restul de 3/4, toti impreuna. Notarul public va fixa un termen pentru dezbaterea succesiunii, cand trebuie sa fie prezenti toti mostenitorii, personal ori prin reprezentant cu procura speciala. Fiindca nu s-a facut succesiunea in maximum 2 ani de la deces, se plateste un impozit de 1%, calculat asupra valorii bunurilor imobile ce se mostenesc. Legal, fiecare mosteneste cota respectiva asupra fiecarui bun din masa succesorala, urmand ca mostenitorul care nu doreste sa mosteneasca in natura sa fie despagubit de ceilalti si sa dea o declaratie de neacceptare a succesiunii. Daca nu va intelegeti asupra ce veti mosteni fiecare notarul public va da o incheiere de trimitere la instanta de judecata si va trebui sa faceti mostenirea printr-un proces, unde instanta va hotari. Numai bine!
BlueHusky, inainte de a posta prostii puteai sa citesti actul normativ indicat de mine, pierdeai 20-30 secunde dar invatai ceva.
Impartirea este cam asa mama voastra ea 1/2 din masa succesorala + 1/5 din cealalta juamtate. Este diferit de ceea ce a zis @ioandelasal si nu vreau sa zic ca nu are dreptate dar eu asa stiu ca se face.
Ioandelasal consulta un notar sau un avocat sa sa te lamureasca. daca vrei facem si un pariu, imi spui cati bani ai si mergem impreuna la la un avoact (platesc eu consultatia).